Росія 27 червня зіткнеться з технічним дефолтом по облігаціях

Росія 27 червня зіткнеться з технічним дефолтом по облігаціях
Фото: Depositphotos

Увечері 26 червня закінчується пільговий період для пропущених платежів за російськими облігаціями на суму близько 100 мільйонів доларів, заблокованих через широкомасштабні санкції, введені проти РФ.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Як зазначає Bloomberg, якщо інвестори не отримають свої гроші до встановленого терміну, то згідно з умовами розміщення облігацій вже з 27 червня відбудеться "подія дефолту".

Для Росії це буде перший дефолт за міжнародними зобов'язаннями після того, як більшовики відмовилися від боргів царської епохи в 1918 році. Країна була дуже близька до такого моменту в лютому 2022 року, але зуміла врятувати ситуацію, змінивши спосіб виплат.

Однак і цей альтернативний шлях згодом був закритий у травні, всього за кілька днів до виплати 100 мільйонів доларів, після того, як США закрили лазівку в санкціях, яка дозволяла американським інвесторам отримувати платежі за суверенними облігаціями РФ.

При цьому наразі незрозуміло, що станеться далі, оскільки ринки зіткнулися з унікальним сценарієм, коли позичальник має бажання і ресурси заплатити, але зробити це він не може.

"Великі рейтингові агентства зазвичай оголошують дефолт, але введені санкції позбавляють їх доступу до російського бізнесу. Власники ж облігацій можуть об'єднатися, щоб зробити власну заяву [про дефолт], проте можуть і почекати, стежачи за війною в Україні та рівнем санкцій і намагаючись з'ясувати шанси повернути свої гроші чи хоча б частину з них", - зазначає інформагентство.

Нагадаємо при цьому, що днями президент РФ Володимир Путін підписав указ про тимчасовий порядок виконання зобов'язань із зовнішнього боргу РФ у валюті, який передбачає здійснення таких виплат у рублях.

Джерело фото: ua.depositphotos.com