Під Одесою відкриють нове місто-курорт

Курорт із гральною зоною "Дунайя" планують створити на косі між озером Сасик та Чорним морем
Пляж в Одеській області. Фото: Depositphotos

У травні 2023 року у Татарбунарському районі Одеської області відкриють перше місто-курорт із екологічною філософією Dunaya Resort Ukraine. Про це повідомив ініціатор проекту Фазіль Аскеров, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

За даними агентства, цілорічний курорт із гральною зоною "Дунайя" планують створити на косі між озером Сасик та Чорним морем. Згідно з планом, на 500 гектарах буде розміщено 95 готелів та інфраструктурних об'єктів. У майбутньому готельний фонд курорту на 20 тисяч місць дозволить залучити близько 6 млн туристів щорічно.

Як заявив Аскеров, проект безпосередньо на косі передбачає створення близько 25 тисяч нових робочих місць, а загалом у його рамках буде створено близько 100 тисяч робочих місць у суміжних галузях. Проект Dunaya Resort Ukraine демонструється у рамках українського павільйону на EXPO 2020.

Держпідприємство "Дунайя" із статутним фондом 10 тисяч грн було зареєстровано 29 грудня 2021 року Одеською обласною держадміністрацією.

Аскеров зазначив, що на першому етапі завданнями ДП "Дунайя" стане оформлення земельної ділянки, створення ТЕО (техніко-економічне обґрунтування – Delo.ua ) та розробка детального плану розвитку території.

"Щоб залучити інвесторів, необхідно розробити передпроект. По суті, на першому етапі ДП "Дунайя" виконує функції інвестняни . Адже якщо залучати інвесторів на нинішньому етапі з невирішеним статусом ділянки, то оформлення документів займе у них років 15", - пояснив він.

Після запуску проекту ДП "Дунайя" виконуватиме функції керуючої компанії, а саме контролюватиме дотримання інвестдоговорів та керуватиме інфраструктурними об'єктами.

Аскеров підкреслив, що при розробці концепції вивчався досвід шести країн, які в останні 25 років створювали гральні зони: Шрі-Ланки, В'єтнаму, Південної Кореї, Грузії, Казахстану, РФ.

"Ми вивчили досвід цих проектів, щоб не допустити помилок... Ми не створюємо гральну зону. Ми створюємо місто-курорт з екологічною філософією, в якому є і гемблінг (гра на гроші – Delo.ua )", – розповів Аскеров.

На сьогоднішній день, як повідомив Аскеров, вже є понад 30 заявок на будівництво п'ятизіркових готелів від вітчизняних та іноземних компаній.

Загалом обсяг інвестицій в об'єкти "Дунайя" він оцінює у $2,5 млрд, а загальна сума інвестицій, що акумулює проект, перевищить $10-12 млрд протягом 10 – 15 років.

При цьому. він уточнив, що насамперед вирішуватимуться питання, що стосуються екології.

"У нашому проекті буде стовідсоткове очищення води, вся електрика буде з відновлюваних джерел, у тому числі зі сміття. У рамках техзавдання будуть охоронні зони як з боку моря, так і з боку озера", - повідомив Аскеров.

Нагадаємо, станом на листопад 2021 року державний бюджет отримав 1,34 млрд грн від продажу ліцензій казино, що становить лише 18% від запланованого доходу 7,4 млрд грн.

Источник фото: Depositphotos