Росія допускає розміщення військової інфраструктури на Кубі та у Венесуелі при провалі переговорів із США

Сергей Рябков. Фото: МИД России

Заступник міністра закордонних справ Росії Сергій Рябков, який представляє країну на переговорах з НАТО та США, не відкидає розміщення російської військової інфраструктури на Кубі та у Венесуелі. Про це він заявив в ефірі каналу RTVI.

"Я не хочу нічого не підтверджувати, нічого виключати не буду... Залежить від дій американських колег. Президент Росії багаторазово висловлювався навіть на цю тему, які можуть бути заходи по лінії російського військово-морського флоту, якщо справа зовсім піде в напрямі провокування Росії та подальшого посилення військового натиску на нас. Ми не хочемо цього, дипломати мають домовитися", — пояснив Рябков.

При цьому до проведення січневих переговорів Рябков припускав, що відносини зі США цілком можуть дійти ситуації, схожої на Карибську кризу 1962 року, якщо Росія не отримає гарантій нерозширення НАТО, які були запропоновані в проєкті договору, опублікованому 17 грудня.

"Якщо, як кажуть, товариші з того боку не розуміють і продовжуватиметься все так, як іде, ми цілком можемо, за логікою розвитку подій, раптом прокинутися і побачити себе в чомусь схожому [на Карибську кризу]. Це буде взагалі провал дипломатії, провал зовнішньої політики. Але ще час є спробувати домовитися на здоровій основі", — заявив тоді він.

Зазначимо, що у жовтні 1962 року між США та СРСР відбулося вкрай напружене політичне, дипломатичне та військове протистояння, спричинене таємним перекиданням та розміщенням на Кубі радянських військових та озброєння, включаючи ядерну зброю, та подальшою блокадою острова з боку США. Ця криза вважається найбільш близькою до початку глобальної ядерної війни, проте в результаті її вдалося залагодити шляхом демонтажу і виведення радянських ракетних установок з Куби.

На переговорах із США 10 січня в Женеві Рябков прямо зажадав "залізобетонних" гарантій щодо того, що Україна та Грузія ніколи не стануть членами НАТО. За словами російського дипломата, це питання національної безпеки РФ.

Проте США та НАТО, зокрема після переговорів РФ з альянсом 12 січня, продовжують наполягати на збереженні за всіма країнами права вступу до НАТО. При цьому генеральний секретар альянсу Єнс Столтенберг вважає, що провал переговорів з Росією загрожує новим військовим конфліктом у Європі, тому ці переговори слід продовжувати.