Росія звинуватила західні ЗМІ у "відвертій дезінформації" з метою нагнітання ситуації навколо України

Росія звинуватила західні ЗМІ у "відвертій дезінформації" з метою нагнітання ситуації навколо України
Росія звинуватила західні ЗМІ у "відвертій дезінформації" з метою нагнітання ситуації навколо України

У Міністерстві закордонних справ Росії заявили, що наприкінці 2021 – на початку 2022 років світовий інформаційний простір зіткнувся з безпрецедентною за масштабами медійною кампанією, мета якої – переконати світову громадськість у тому, що РФ готує вторгнення в Україну.

Про це повідомляє МЗС РФ.

"ЗМІ всупереч стандартам чесної журналістики поширювали відверту дезінформацію, займалися маніпуляціями для того, щоб впровадити в громадську думку тезу про агресивні наміри Москви. При цьому ігнорувалися докладні і аргументовані роз'яснення російських офіційних осіб. Крім того, ігнорувалися Захід просуває свою військову інфраструктуру до кордонів Росії, надає військово-технічну допомогу Україні, озброює її, спрямовує своїх військових інструкторів, проводить масштабні та небезпечні військові навчання", - вважають у МЗС РФ.

Як наголошують у відомстві, "по суті західні медіа обслуговували політичне замовлення своїх урядів, скоординовано тиражуючи недостовірну інформацію, беручи участь у повномасштабній інформаційній війні",

Далі у повідомленні наводиться досьє з найяскравішими фейковими публікаціями в західних ЗМІ, які доводять, що проти Москви ведеться скоординована інформаційна атака.

Наприклад, стаття Washington Post від 25 січня про те, що "російські ракети та літаки, ймовірно, вразять цілі у глибині України". Або стаття Bloomberg про нібито прохання Сі Цзіньпіна у розмові з Путіним не розпочинати вторгнення в Україну під час Олімпійських ігор у Пекіні.

"Можна говорити про змову влади західних країн та ЗМІ з метою нагнітання штучної напруженості навколо України шляхом масованого та скоординованого вкидання хибної інформації в геополітичних інтересах, зокрема, щоб відвернути увагу від власних агресивних дій", - зробили висновок у зовнішньополітичному відомстві Росії.

Зазначимо, закордонні ЗМІ з посиланням на анонімні джерела у Білому домі знову публікують повідомлення про можливе повномасштабне військове вторгнення Росії в Україну.

Зокрема, видання The Guardian з посиланням на дипломатичні джерела повідомило, що президент США Джозеф Байден передав лідерам країн Євросоюзу та іншим союзникам інформацію про можливість початку повномасштабних військових дій між Україною і РФ вже 16 лютого.

Крім того, інформаційне агентство Bloomberg з посиланням на офіційних осіб, знайомих із цим питанням, повідомило, що будь-які дії з боку Росії щодо України можуть розпочатися вже у вівторок, 15 лютого.

Зазначимо, що раніше анонімні джерела в адміністрації президента Байдена повідомили виданню CNN, що, за їхньою інформацією, Вашингтон навмисно висловлював свої побоювання та надавав засекречені розвіддані, щоб запобігти ризикам ескалації воєнного конфлікту між Росією та Україною.

Важливо зазначити, що, як повідомляв президент України Володимир Зеленський, така хвиля повідомлень про масштабний воєнний конфлікт вже призвела до відтоку інвестицій із країни. У результаті тепер для стабілізації українській економіці потрібно близько 4-5 мільярдів доларів, які країна отримуватиме у міжнародних кредиторів.