СБУ попросила Швейцарію ідентифікувати "мінерів", які надсилали повідомлення через ресурс Protonmail

баканов сбу
Іван Баканов. Фото: прес-служба СБУ

СБУ звернулася до швейцарських партнерів із проханням встановити користувачів, які за допомогою анонімізованого поштового ресурсу Protonmail відправляють повідомлення з загрозами вчинення терористичних актів на території України. Про це повідомляє прес-служба відомства.

"Кожне таке псевдомінування ми ретельно перевіряємо, і, на щастя, вони не підтверджуються. Але подібні повідомлення відволікають сили та засоби правоохоронців від відстеження оперативної обстановки та реагування на інші прояви гібридної агресії РФ", — повідомив голова Служби безпеки України Іван Баканов.

Він порушив цю проблему на зустрічі з послом Швейцарії Клодом Вільдом, заявивши, що для відправлення таких повідомлень зловмисники використовують у тому числі деякі приватні поштові ресурси, розміщені на території Швейцарії, зокрема, Protonmail.

Служба безпеки звернулася до швейцарських партнерів із проханням встановити осіб, які використовували protonmail для здійснення анонімних дзвінків з інформацією про "мінування".

"Один із методів гібридної війни – кібератаки та надсилання анонімних повідомлень із загрозами вчинення терористичних актів на території України", — наголосив Баканов.

Нагадаємо, у Броварах невідомі надіслали на пошту поліції листа, в якому погрожували підірвати всі школи, дитячі садки та торговельно-розважальні центри у Броварах, якщо не отримають два млн гривень.

А перед цим "замінували" Офіс президента. Вхід на його територію було тимчасово припинено, але при пред'явленні посвідчення працівники ВП могли пройти на роботу.