Сенат США провалив проєкт закону про санкції проти "Північного потоку-2"

Сенат США провалив проект закону про санкції проти "Північного потоку – 2"
Сенат провалив законопроект республіканця Теда Круза щодо санкцій проти Північного потоку-2, за який так просив проголосувати сенаторів Зеленський

Законопроєкт про запровадження санкцій проти російського газопроводу "Північний потік-2", автором якого є сенатор-республіканець Тед Круз, 13 січня не набрав достатньої кількості голосів у Сенаті США.

Про це повідомляє Reuters.

Для схвалення законопроекту "Про захист енергетичної безпеки Європи" була потрібна підтримка як мінімум 60 сенаторів зі 100. Документ підтримали 53 сенатори, 41 проголосував "проти".

Сенатор Тед Круз заявив, що його законопроект щодо санкцій проти компаній, які беруть участь у газопроводі "Північний потік-2", є найкращим способом утримати президента Росії Володимира Путіна від вторгнення в Україну.

Він наголосив, що Росія хоче, щоб газопровід був введений в експлуатацію і вона могла використовувати його як зброю проти Європи, щоб "стерти Україну з карти".

За його словами, єдина причина, чому Росія не захопила всю Україну, коли вона здійснила вторгнення в Крим у 2014 році, полягала в тому, що вона хотіла збудувати газопровід "Північний потік-2".

Тед Круз наголосив, що його законопроект не зашкодить трансатлантичним відносинам, оскільки Європарламент проголосував проти газопроводу.

Водночас, представники демократів виступили проти. Сенатор Джин Шахін сказала, що поділяє занепокоєння загрозою Росії для Східної Європи та виступає проти газопроводу. Але, на її думку, такий законопроект не зупинить "Північний потік-2", а лише зашкодить трансатлантичним відносинам.

Сенатор Кріс Мерфі підтримав свою колегу по партії і додав, що Росія може легко оминути санкції за допомогою правових змін щодо компаній, які працюють на газопроводі.

Законопроект передбачав запровадження санкцій щодо організацій, відповідальних за проєктування, будівництво та експлуатацію газопроводу, а також низку їхніх працівників протягом 15 днів після його прийняття.

Нагадаємо, раніше президент України Володимир Зеленський звернувся до сенату США з проханням підтримати закон, що передбачає санкції проти газопроводу "Північний потік-2".

Зазначимо, що 29 грудня 2021 року в Росії заявили, що "Північний потік-2" готовий до роботи. 30 грудня міністр економіки, віцеканцлер Німеччини Роберт Хабек заявив, що питання запуску газопроводу "Північний потік-2" має вирішуватись відповідно до закону. Тому він припускає можливість зупинення проєкту через загрози Україні.