Суд заочно заарештував начальника охорони Януковича, який втік разом з ним до Росії

Печерський районний суд Києва заочно обрав колишньому заступнику начальника Управління державної охорони, начальнику служби безпеки колишнього президента України Віктора Януковича запобіжний захід у вигляді утримання під вартою.

Як повідомляє Офіс генерального прокурора, суд також дозволив проведення спеціального (заочного) розслідування проти нього, що дає право стороні звинувачення розпочати щодо нього процедуру екстрадиції.

Нагадаємо, що про підозру фігуранту Державне бюро розслідувань повідомило ще листопаді 2021 року. Йому інкримінували частину 2 статті 408 Кримінального кодексу (дезертирство зі зброєю або за попередньою змовою). Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від 5 до 10 років.

Крім того, йому інкримінують частину 2 статті 332 КК (незаконне переправлення осіб через кордон за попередньою змовою). За даними слідства, у лютому 2014 року підозрюваний, будучи військовослужбовцем вищого офіцерського складу, з метою приховування Януковича в Росії незаконно перетнув кордон України разом з ним і досі не повернувся.

"На початку 2014 року генерал-майор перебував у відрядженні на території Автономної Республіки Крим, де керував заходами з охорони експрезидента Віктора Януковича. Проте після завершення відрядження він не лише не повернувся до місця служби, а й виїхав за межі України. При цьому він діяв за попередньою змовою з іншими військовослужбовцями Управління державної охорони", — уточнюють у ДБР.

Зазначимо також, що на початку листопада і самому Януковичу повідомили про підозру у керівництві організованою злочинною групою.

Причому щодо нього в Україні вже є обвинувальний вирок — у січні 2019 року його визнали винним у державній зраді та підтримці ведення агресивної війни, присудивши 13 років в'язниці. 2 жовтня 2020 року рішення підтвердив Київський апеляційний суд.

Крім того, стосовно експрезидента розслідується справа про заволодіння державною резиденцією "Межигір'я" під Києвом у 2007 році. У рамках нього на початку жовтня експрезидента заочно вирішили заарештувати, незважаючи на наявність тюремного вироку у вищезазначеній справі.