Український посол у Великій Британії: Україна може відмовитися від своєї заявки на вступ до НАТО, щоб уникнути війни з Росією

Український посол у Великій Британії: Україна може відмовитися від своєї заявки на вступ до НАТО, щоб уникнути війни з Росією
Пристайко знає, що прагнення України вступити до НАТО закріплено у Конституції. Фото: Twitter посла

Український посол у Великій Британії Вадим Пристайко заявив, що нібито Україна може відмовитися від своєї заявки на членство в Організації Північноатлантичного альянсу (НАТО), якщо це виключить ймовірність повномасштабного військового конфлікту між Україною та РФ.

Про це посол сказав у ефірі BBC Radio.

За словами Пристайка, Україна нібито "готова виявляти гнучкість щодо своєї мети приєднатися до НАТО".

"Ми могли б (відмовитися від заявки на участь у НАТО – Delo.ua), особливо коли нам загрожують, шантажують та підштовхували до цього", — відповів посол, коли його запитали, чи може Київ змінити свою позицію щодо членства в НАТО.

Водночас, як повідомило видання Sky, Пристайко уточнив, що наразі не йдеться про відмову від вступу до НАТО.

На заяву посла відреагувало Міністерство закордонних справ України. Прес-секретар відомства Олег Ніколенко заявив, що коментарі були "вирвані із контексту".

Зазначимо, що прагнення України вступити до НАТО та Євросоюзу закріплено в Конституції. Тобто фактично навіть теоретична відмова від участі в альянсі неможлива, оскільки це порушить норми основного закону держави.

Це підтвердив і прессекретар президента України Володимира Зеленського Сергій Никифоров, зазначивши, що курс України на вступ до НАТО не лише відображений у конституції, а й є повною згодою влади та суспільства.

Нагадаємо, що ще у 2008 році країни-члени альянсу за підсумками саміту дали обіцянку, що Україна зрештою вступить до НАТО. У січні генсек альянсу Єнс Столтенберг нагадав про цю обіцянку, зазначивши, що організація ще не вирішила, коли це станеться.

При цьому Росія вимагає від США, як і від НАТО, дати письмові "залізобетонні" гарантії невступу України до альянсу в майбутньому. Однак і США, і НАТО загалом категорично відмовляються надати такі гарантії, наполягаючи на праві будь-якої країни приєднатися до НАТО, хоча з інших питань допускають прогрес у переговорах.

Президент Росії Володимир Путін запевняє, що потенційний вступ України до НАТО призведе до атаки на окупований РФ Крим. За його словами, це означатиме початок конфлікту між Росією та НАТО.

У свою чергу президент України Володимир Зеленський заявив, що країни-члени Організації Північноатлантичного договору мають відверто сказати про те, буде Україна в НАТО чи ні. Гарант підкреслив, що НАТО має вирішити питання з Україною через загрозу Росії. Тому гарант чекає відповіді від альянсу найближчим часом з огляду на нинішні реалії.