Зеленський зустрівся з Блінкеном: США заявили про підтримку України та виділення $300 млн додаткової допомоги

Зеленський зустрівся з Блінкеном: США заявили про підтримку України та виділення $300 млн додаткової допомоги

Держсекретар США Ентоні Блінкен 19 січня зустрівся у Києві з президентом України Володимиром Зеленським та міністром закордонних справ Дмитром Кулебою. Зустріч відбулася на фоні безрезультатних переговорів між делегаціями США, НАТО та РФ, на яких обговорювалася напружена ситуація, що склалася поблизу кордону України.

"Дякую за дієву підтримку США у сфері політики та безпеки. Розраховую на посилення економічної та фінансової взаємодії. Переконаний, що жодного рішення про Україну без України не буде", — повідомив Зеленський про результати переговорів у своєму Twitter.

Блінкен сказав, що приїхав на прохання президента Джозефа Байдена, щоб підтвердити підтримку України з боку США, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Я поінформував президента України Володимира Зеленського сьогодні про наші переговори з Росією минулого тижня та наголосив, що нічого не буде про Україну без України. Я вітаю відданість України мирному врегулюванню і закликаю Росію використовувати дипломатію як єдиний шлях уперед", — сказав він.

Держсекретар назвав "безпрецедентною загрозою" накопичення російських військ біля кордонів з Україною.

"Як я зазначив, Росія намагається вже довго дестабілізувати Україну економічно та внутрішньо, і це питання, яке ми вже обговорили сьогодні з президентом Зеленським та міністром закордонних справ. Як я вже говорив раніше, ми продовжуватимемо підтримувати Україну для того, щоб вирішити економічні виклики, завдані Росією", — заявив він.

Блінкен та Зеленський обговорили допомогу США та міжнародної спільноти Україні у сферах безпеки та економіки. Держсекретар наголосив на необхідності єдності українців у світлі російської загрози.

"Сила нашої дипломатії полягає у стримуванні, і будь-яка реакція на агресію Москви вимагає єдності серед партнерів та союзників та України також. Це ми наголосили саме сьогодні, під час нашої зустрічі з президентом Зеленським та міністром закордонних справ. Україна має бути єдиною у такі складні часи", — сказав Блінкен.

Він додав, що у 2022 році США виділять на підтримку України додаткові $300 млн.

Блінкен вирішив терміново відвідати Київ на тлі побоювань України та її західних союзників щодо десятків тисяч російських військовослужбовців, зосереджених в Україні та поблизу кордонів. Він також зустрінеться зі співробітниками та сім'ями посольства США, щоб розповісти, що планує американська сторона на випадок непередбачених обставин, якщо Росія вторгнеться в Україну.

Перед цим Україну таємно відвідав директор Центрального розвідуправління США Вільям Бернс. Візит пройшов також через загрозу російського вторгнення.