Ілон Маск віддав акції Tesla на $5,7 млрд на благодійність

Ілон Маск віддав акції Tesla на $5,7 млрд на благодійність
Ілон Маск віддав акції Tesla на $5,7 млрд на благодійність

Американський мільярдер Ілон Маск у листопаді 2021 року пожертвував на благодійність понад 5 млн акцій компанії Tesla. Це випливає зі звіту, опублікованого американською Комісією з цінних паперів та бірж (SEC).

Про це повідомляє агентство Reuters.

На момент, коли підприємець пожертвував акції благодійної організації, їхня вартість становила $5,74 млрд.

Пожертви були зроблені в період із 19 по 29 листопада п'ятьма транзакціями. Їхній розмір становив від 250 тисяч до 2,2 млн акцій.

На думку низки аналітиків, Маск отримав податкову вигоду, направивши акції Tesla на благодійність, оскільки в такому разі вони не оподатковуються на приріст капіталу, як було б у разі їхнього продажу.

"Його податкова вигода може бути величезною, — вважає Боб Лорд, науковий співробітник Інституту політичних досліджень. — Він заощадить від 40% до 50% від суми податку в розмірі $5,7 млрд, залежно від того, чи зможе він скористатися відрахуванням з своїх доходів у Каліфорнії і чи уникне він податку на прибуток, який йому доведеться заплатити, якщо він продасть акції".

Маск міг діяти не обов'язково безпосередньо, а, наприклад, передати акції посередникам, таким як благодійні фонди.

Назва благодійного фонду, на користь якого Маск передав цінні папери, не розкривається.

Але ще у жовтні 2021 року Маск пообіцяв виділити $6 млрд Світовій продовольчій програмі (WFP), якщо представники ООН пояснять йому, як ці гроші вирішать проблему голоду у світі. "Якщо WFP зможе точно описати в цій гілці Twitter, як $6 млрд вирішать проблему голоду у світі, я продам акції Tesla прямо зараз і зроблю це", — написав мільярдер у Twitter у відповідь на заклики директора WFP Девіда Біслі до мільярдерів надати негайну допомогу на $6,6 млрд. У свою чергу WFP оперативно розробила та опублікувала такий план, закликавши мільярдерів профінансувати програму боротьби з голодом.

Варто зазначити, що у жовтні 2021 року Маск став найбагатшою людиною за всю історію рейтингів Forbes.