Скандал навколо відбору на "Євробачення": члена правління НОТУ, який вступив у конфлікт з Kalush Orchestra, звільнили

Ярослав Лодигін
Ярослав Лодигін. Фото: скріншот трансляції відбору на "Євробачення"

Наглядова рада Національної суспільної телерадіокомпанії України вирішила звільнити Ярослава Лодигіна з посади члена правління, відповідального за платформу телебачення Громадського мовлення, за згодою сторін.

Як йдеться в повідомленні НОТУ, Лодигін, який обіймав цю посаду з осені 2019 року, подав відповідну заяву голові наглядової ради.

Нагадаємо, що Лодигін представляв НОТУ у журі національного відбору українського учасника міжнародного пісенного конкурсу "Євробачення-2022" 12 лютого. Проте після проведення телеконцерту та перемоги на відборі, незважаючи на спірний статус учасниці, співачки Аліни Паш з Лодигіним у публічну суперечку вступив фронтмен групи Kalush Orchestra, що посіла друге місце, Олег Псюк і звинуватив НОТУ у фальсифікації результатів глядацького голосування.

При цьому в ньому, як було заявлено ще в ході підведення підсумків, перемогли саме Kalush Orchestra, а подальші претензії музикантів стосувалися можливої підтасовки їх на користь Паш та на шкоду іншим учасникам конкурсу, щоб забезпечити їй сумарну перемогу за голосами журі та глядачів. Зазначимо, що верифікацією даних займалася аудиторська компанія PwC, однак дані про кількість SMS-голосів залишаються не оприлюдненими досі.

У свою чергу, відомо, що сам Лодигін дав Kalush Orchestra лише 3 бали, тоді як двоє інших членів журі – Тіна Кароль та Джамала – поставили групі 7 та 6 балів.

"Я думаю, я б дав більше балів, якби це був просто Kalush. У цьому форматі мені здалося, що фокус може розсіятися. Моє суб'єктивне переживання - коли я думаю, як ми репрезентуємо себе [у світі]. Мені здається, ми вже кілька разів презентували себе – як Україна, як українці – як такі люди з лісів, з гір у даному випадку. Мені здається, що настав час якоїсь іншої репрезентації, що ми не повинні повторювати цей образ і робити його стереотипним, щоб люди нас у Європі, у світі не сприймали лише як людей природи, скажімо так", – прокоментував він.

Псюк після новини про звільнення Лодигіна опублікував у Instagram групи відео, в якому поділився реакцією на неї.

"Йоу, я до вас із добрими новинами. Хто не чув - Лодигіна звільнили сьогодні з "Суспільного". Нарешті справедливість перемогла. Клас! Шкода, звичайно, що він не сам пішов, як і обіцяв, але нічого, все буде добре. Так що, що? Рухаємося далі, стежте", - заявив репер.

Зазначимо також, що Аліна Паш і група Kalush мають конфлікт через звинувачення на адресу останньої в плагіаті. Зокрема, незадовго до фіналу нацвідбору артистка звинуватила конкурентів у запозиченні для свого нового треку партії контрабасу з її пісні Bosorkanya. Раніше ж звучали, зокрема, звинувачення у крадіжці ідеї для обкладинки синглу Kalush "Горі" у Oinagori Аліни Паш.

Тим не менш, перемогою на відборі артистка задовольнялася недовго. Після скандалу з'ясувалося, що вона подала організаторам фальшиву довідку про законність свого візиту до Криму в 2015 році. Про цей візит, причому з потраплянням на півострів через Москву та виступ у Криму на приватному заході, Паш заявляла ще у 2019 році, і незважаючи на це, була допущена до конкурсу всупереч порушенню двох пунктів правил.

Після виявлення підробки організатори постфактум виключили її з учасників конкурсу та, відповідно, скасували її перемогу. Сама ж Паш перед цим заявила, що добровільно вирішила через скандал, що піднявся, відмовитися від участі в "Євробаченні".

Нагадаємо при цьому, що в 2019 році Україна взагалі не брала участі в "Євробаченні" через скандал, що виник після перемоги на національному відборі співачки Maruv через факт її виступів у Росії. Однак тоді правил, що забороняли б брати участь у відборі тим, хто гастролював у РФ або їздив до Криму через Росію, не було.

Проте НОТУ запропонувала Maruv контракт на участь у "Євробаченні-2019" у такому вигляді, що та від нього відмовилася. Слідом за нею відмовилися від участі й претенденти, які посіли на відборі друге, третє та четверте місця, після чого телекомпанія вирішила в принципі скасувати участь України у міжнародному конкурсі.