РФ планує запустити фейк про витік персональних даних українців – Мінцифри

Кремль продолжает вести гибридную войну и активно наращивает силы в информационном и киберпространстве
Минцифры призывает граждан Украины не поддаваться панике. Фото: Pixabay

За кібератакою на державні органи влади України стоїть Російська Федерація. Про це у Telegram повідомляє прес-служба Міністерства цифрової трансформації України.

За інформацією Мінцифри, Держспецзв'язку разом із СБУ та Кіберполіцією продовжує розслідувати кібератаку на сайти органів державної влади, що сталася в ніч із 13 на 14 січня.

У міністерстві заявляють, що Кремль продовжує вести гібридну війну та активно нарощує сили в інформаційному та кіберпросторі.

"Її мета – не тільки залякати суспільство. А дестабілізувати ситуацію в Україні, зупинивши роботу державного сектора та підірвавши довіру до влади з боку українців. Цього вони можуть досягти, вкинувши в інфопростір фейки про вразливість критичної інформаційної інфраструктури та про "злив" персональних даних українців ", - йдеться у повідомленні.

У Мінцифри закликають громадян України не піддаватися паніці.

"Всі персональні дані знаходяться під надійним захистом у держреєстрах. А оголошення про можливість купити дані, отримані після злому 14 січня, афера: шахраї продають старі дані, скомплектовані з багатьох джерел, які були злиті до 2019 року, зазначається в повідомленні", – заявляють в міністерстві.

У Мінцифрі додали, що українські кіберфахівці мають об'єднатися, щоб протистояти загрозі та нейтралізувати супротивника.

Нагадаємо, у ніч на 14 січня перестали працювати багато сайтів українських державних структур. При цьому було оголошення, що передбачає здійснення кібератаки як помсти українцям з боку анонімних польських націоналістів.

Польське МЗС висловило занепокоєння інформацією про атаку на сайти держорганів України, у тому числі на сайт Міністерства закордонних справ, і засудило будь-яку діяльність, яка призводить до поширення дезінформації та порушення роботи держустанов.

Раніше видання The New York Times писало, що Росія може застосувати кібератаку на електромережі, банківську систему та інші критично важливі компоненти економіки та інфраструктуру України.

Поэтому США и Великобритания тайно направили в Украину киберэкспертов, чтобы подготовить страну к тому, что, по их мнению, может стать следующим шагом президента РФ Владимира Путина.