Гарантії Кабміну не допомогли: МАУ виводить літаки за кордон

Гарантії Кабміну не допомогли: МАУ виводить літаки за кордон

З Борисполя до аеропортів Європи відправляються п'ять авіалайнерів найбільшої авіакомпанії країни Міжнародні авіалінії України. Це пов'язано з вимогами лізингодавців.

Як повідомляє avianews.com, повітряні судна відкликають компанії SASOF III та AWAS 36820 TRUST – це Boeing 737-800.

Загалом проблема відкликання стосується 23 літаків, які входять до флоту трьох українських авіакомпаній України – МАУ, SkyUp та Bees Airline.

Ситуація виникла на тлі заяви страхових компаній 12 лютого, що вони перестануть покривати ризики при польотах над Україною. Причиною стали заяви у західних ЗМІ про можливе вторгнення військ Росії. Через це деякі лізингодавці відкликають літаки з України.

Так українська бюджетна авіакомпанія SkyUp призупинила продаж квитків через те, що власники повітряних суден вимагають якнайшвидшого повернення літаків на територію Європейського Союзу. А її літак з бортовим номером UR-SQO, який виконував 13 лютого рейс PQ0902 за маршрутом Фуншал (Мадейра, Португалія) — Бориспіль (Україна), через вимоги власника здійснив посадку в столиці Молдови Кишиневі та заборони входити в повітряний простір України.

Для врегулювання проблеми Кабмін провів екстрене засідання та виділив Мінінфраструктури 16,6 млрд грн для страхування ризиків на 23 літаки.

Перед цим швейцарська авіакомпанія Swiss, австрійська Austrian Airlines та нідерландська KLM відмовилися від нічної стоянки у Києві на тлі повідомлень про можливий напад РФ на Україну.