У Чорному морі екстрено вимірюють глибини: Мінінфраструктури реагує на ворожі дії РФ

У Чорному морі екстрено вимірюють глибини: Мінінфраструктури реагує на ворожі дії РФ

У Чорному морі завершуються екстрені роботи з визначення морського коридору для проходу суден новими коридорами.

Необхідність цього виникла після того, як РФ незаконно заблокувала значну частину акваторії Чорного моря у винятковій морській економічній зоні України, повідомляє Міністерство інфраструктури.

"У ситуації грубого порушення Російською Федерацією норм міжнародного права наше завдання — попереджати ризики, захищати критичну інфраструктуру, а також забезпечувати повноцінне виконання наших торговельних зобов'язань. Ми робимо зараз все, щоб не допустити будь-яких спроб блокування української логістики, зокрема, морем або небом ", - заявив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Торговим судам, з міркувань безпеки, на підходах до морських портів Одеської затоки рекомендується використовувати морський коридор у районі Дністровської банки між західним кордоном району навчань РФ та південно-східним краєм Дністровської банки. У цьому районі, згідно з промірами, зробленими у 2017 році, глибини становлять від 15 до 22 метрів.

При цьому судам рекомендовано дотримуватись ізобатів глибин 20 метрів, зазначених на діючих навігаційних картах.

"Результати гідрографічних робіт будуть негайно оголошені у прибережних попередженнях, а також опубліковані у Повідомлення мореплавцям у вигляді коректурного файлу для паперових та електронних навігаційних карт", - додали в Мінінфраструктури.

Нагадаємо, на початку лютого Російська Федерація повідомила про блокування частини акваторії Чорного та Азовського морів, а також Керченську протоку під приводом проведення військово-морських навчань.

У свою чергу Мінінфраструктури заявило, що такі дії Росії можуть викликати складні економічні та соціальні наслідки для портів України.

Пізніше Росія повідомила Україну про відміну перекриття ділянок в Азовському морі для проведення військово-морських навчань. При цьому щодо блокування судноплавства в Чорному морі ситуація залишається без змін.

Зазначимо, у січні 2022 року Росія вже проводила навчання у Чорному морі, у яких брали участь понад 20 кораблів. Тоді після проведення артилерійських стрільб по мішеням, що імітують кораблі, та засобам повітряного нападу умовного супротивника російські кораблі повернулися до місць базування .