НБУ курс:

USD

41,44

--0,01

EUR

46,24

+0,13

Готівковий курс:

USD

41,74

41,65

EUR

46,60

46,40

ПРООН відкриє в Миколаєві станцію для сортування та переробки будівельного сміття

ПРООН відкриє в Миколаєві станцію для сортування та переробки будівельного сміття
Наслідки ворожого обстрілу на Миколаївщині. Фото: ДСНС

За сприяння Програми розвитку ООН (ПРООН) у Миколаєві з'явиться станція, яка допоможе сортувати і переробляти будівельне сміття. 

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомила помічниця Генерального секретаря ООН і директор Кризового бюро ПРООН Шоко Нода, передає агентство "Інтерфакс-Україна".

"У Миколаєві я побачила серйозні наслідки війни. Понад 1,8 тис. будинків, багато шкіл та університетів було пошкоджено або зруйновано", - йдеться в її повідомленні.

Вона підкреслила, що в числі пошкоджених будівель - Миколаївський національний університет імені Сухомлинського. Унаслідок руйнувань там залишилося 28 тис. кубометрів сміття - цього достатньо, щоб заповнити 11 олімпійських басейнів.

"Тому ПРООН відкриває тут, у цьому місті, станцію з переробки сміття, яка допоможе сортувати і переробляти будівельне сміття", - сказала вона в ексклюзивному інтерв'ю "Інтерфакс-Україна".

Також Нода повідомила, що на сьогодні ПРООН уже розчистила 245 тис. кубометрів сміття, яке виникло внаслідок руйнувань через війну.

"На сьогодні ПРООН розчистила 245 тис. кубометрів сміття - цього достатньо, щоб заповнити близько 100 олімпійських басейнів", - зазначила вона.

Крім того, помічниця генсека ООН також розповіла про сміттєпереробну станцію в Бучі, яку було створено за підтримки ПРООН.

За її словами, ПРООН передала громадам по всій Україні 64 одиниці важкої техніки для прибирання завалів, зокрема 41 одиницю для аварійно-рятувальних служб у Херсонській області.

Слід зазначити, що не тільки ПРООН допомагає Миколаєву з переробкою будівельного сміття. Так, раніше повідомлялося, що місто співпрацюватиме з японською агенцією міжнародного співробітництва (JICA) у напрямку переробки будівельного сміття, яке утворюється внаслідок обстрілів.

Партнери передали Україні обладнання для управління відходами руйнувань

Нагадаємо, Японія, ЄС та UNDP передали громадам Київщини, Чернігівщини, Миколаївщини та Херсонщини обладнання для управління відходами руйнувань та побутовими відходами. 

Ініціатива спрямована на створення одного з перших в Україні майданчиків для переробки відходів руйнувань із повним циклом, який зможе опрацювати понад 75 тисяч кубічних метрів відходів, зібраних на тимчасовому місці зберігання відходів у Бучі.

Для відбудови України використовуватимуть будівельні відходи від руйнувань

Україна планує використовувати для відбудови відходи від руйнувань, що є одним із принципів запровадження циркулярної економіки.

За даними органів місцевого самоврядування, станом на кінець 2023 року, по всій країні утворилося більше 450 тисяч тонн будівельних відходів від руйнувань.

Зауважимо, об'єми поствоєнного відновлення українських міст і сіл, що постраждали внаслідок війни, робить цемент стратегічним продуктом України. Через масштаби відбудови деякі експерти вже прогнозують дефіцит ключового будматеріалу під час відбудови. Детальніше про це читайте в матеріалі Delo.ua.