НБУ курс:

USD

41,26

+0,17

EUR

45,54

+0,08

Готівковий курс:

USD

41,48

41,40

EUR

45,90

45,75

У Харківській області відкрили рух мостом, зруйнованим на початку повномасштабного вторгнення

У Харківській області відкрили рух мостом, зруйнованим на початку повномасштабного вторгнення
Фото: Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Харківській області / facebook

На Харківщині відкрито рух вже третім, відновленим після російського вторгнення, мостом.

Про це повідомила Служба відновлення та розвитку інфраструктури у Харківській області.

Там нагадали, що міст на автомобільній дорозі Р-79 був зруйнований для того, аби загальмувати просування ворога на початку повномасштабного вторгнення. Після того, як українські військові відкинули росіян, відразу почалися роботи з відновлення споруди, адже саме цією дорогою проходить один із найбільш важливих логістичних маршрутів.

"До того ж ця дорога пов’язує відразу чотири райони Харківщини, а відтак відновлювати її знадобилося надзвичайно швидко", - йдеться в повідомленні служби.

Зазначається, що для цього фахівцями було прийнято рішення відмовитися від класичних монолітних конструкцій та використати дві гофровані металеві труби, що в рази скоротило процес будівництва та значно здешевило вартість проєкту.  За словами спеціалістів, термін експлуатації таких труб не поступається залізобетонним конструкціям — він є навіть довшим.

На сьогодні повний комплекс робіт з капітального ремонту вже майже завершено, залишилося нанести дорожню розмітку та впорядкувати прилеглу територію.

Відбудова українських мостів

В Україні триває поступове відновлення мостів, які були зруйновані через повномасштабне російське вторгнення. Так, у лютому 2024 року було повністю відновлено рух відбудованим мостом через річку Ірпінь між Києвом та Гостомелем.

У березні відбулося офіційне відкриття проїзду шляхопроводами у Снігурівській та Шевченківській громадах Миколаївської області, які були зруйновані під час повномасштабного вторгнення.

А на Київщині відбудували міст, який зʼєднує села Жеревпілля та Розважів Іванківської громади – він був підірваний російськими загарбниками після відходу з області у березні 2022 року.

У травні відкрили рух новим мостом через Десну у Чернігові. Його було зруйновано в березні 2022 року. В квітні 2022 року, одразу після звільнення Чернігівщини, компанія "Автострада" почала відновлювати інфраструктуру області. За цей рік компанія розчистила сотні кілометрів доріг, забезпечила проїзди основними трасами, зокрема М01, М02 та Р69.

В середині червня у Харківській області відновили рух мостом через річку Сіверський Донець, який підірвали в лютому 2022 року під час наступу російського війська.