НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,75

41,65

EUR

46,63

46,45

"Агенція оборонних закупівель" встановила рекорд по дешевизні закуплених дронів

"Агенція оборонних закупівель" встановила рекорд по дешевизні закуплених дронів
Фото: ua.depositphotos.com

У вересні ДП "Агенція оборонних закупівель" Міноборони (АОЗ) за результатами тендерів уклала угоди на постачання 1300 дронів DJI Mavic різних модифікацій на 162,69 млн грн. 

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє видання "Наші гроші" з посиланням на систему "Прозорро".

Зазначається, що агенція законтрактувала півтисячі дронів з тепловізорами Mavic 3T (Thermal) по ціні 139 670 грн та 140 590 грн за стандартний комплект (без додаткових батарей).

Як зауважує видання, це рекордно низька ціна для закупівель в "Прозорро". Попередній рекорд належав військовій частині А 4638, яка у серпні придбала нічні мавіки по 142 887 грн.

Ще п’ять договорів "Агенція оборонних закупівель" уклала на постачання восьмисот дронів DJI Mavic 3Е. Ціна за комплект денних мавіків 3Е склала від 114 646 грн до 116 666 грн.

Однак ці дрони придбані з додатковими трьома батареями та окремим зарядним пристроєм для них, і це приблизно на 25 тис грн збільшує стандартну комплектацію дрона.

Видання також нагадує, що у квітні АОЗ закуповувала дрони у такій комплектації в середньому по 127 тис грн.

Нагадаємо, з початку 2024 року "Агенція оборонних закупівель" законтрактувала безпілотних літальних апаратів (БпЛА) та комплексів на загальну суму 30 мільярдів гривень.

У серпні Кабінет міністрів виділив 24 млрд грн на закупівлю дронів для Сил безпеки й оборони.

Закупівлі через Prozorro Market

Prozorro Market працює за принципом онлайн-магазину для закупівель за бюджетні кошти. Основну його частину адмініструє державна установа "Професійні закупівлі".

Одна з ключових переваг Prozorro Market – швидкість та висока конкуренція. До того ж його асортимент регулярно розширюється – з’являються нові дрони, що доступні до закупівлі. Зараз близько 120 постачальників продають безпілотники в е-каталозі, а середня конкуренція складає 9 учасників на процедуру.

"Завдяки високій конкуренції в е-каталозі держава має можливість ефективно використовувати кошти. Економія на закупівлі дронів через Prozorro Market вже зараз складає 110 млн грн. На ці кошти можна придбати додаткові безпілотники", - наголосив директор "Професійних закупівель" Євген Якубовський.

Нагадаємо, на початку липня Кабінет міністрів ухвалив постанову, яка дозволяє закуповувати дрони вітчизняного виробництва через закритий функціонал Prozorro. А у лютому уряд вперше дозволив купувати дрони через закритий функціонал Prozorro. Тоді вона стосувалась масових дронів іноземних виробників, як-от Mavic, Autel та Matric. Тепер її розширили й на українських виробників.

Також повідомлялося, що у березні 2024 року "Агенція оборонних закупівель" оголосила про наміри придбати 4 тисячі дронів через Prozorro.

Додамо, що за два місяці роботи електронного каталогу Prozorro Market держустанови купили 20 тисяч дронів для Сил оборони. Це коштувало бюджету 1,7 млрд грн.

Фото: ua.depositphotos.com