Данія виділяє понад 30 млн євро на гуманітарну підтримку України

Данія, Копенгаген, прапор, стяг, символ
Фото: pixabay

Уряд Данії виділяє новий пакет гуманітарної допомоги Україні на 250 мільйонів данських крон (33,5 мільйона євро). Кошти підуть на екстрену допомогу найбільш вразливим категоріям українців, йдеться у повідомленні Міністерства закордонних справ Данії.

“Гуманітарна ситуація в Україні надзвичайно серйозна. Мільйони українців були переміщені, тисячі будинків зруйновані, лікарні розбомблені, а основні потреби, такі як вода, опалення та електроенергія, є дефіцитними ресурсами для багатьох громадян”, - заявив міністр у справах міжнародного розвитку Данії Ден Йоргенсен.

Зазначається, що пакет передбачає базову екстрену допомогу, зокрема їжу, ліки, воду та притулок для українців у найбільш постраждалих від російської агресії регіонах.

Особливу увагу Данія зосереджує на допомозі найбільш незахищеній категорії українців - дітям. У повідомленні МЗС країни йдеться, що мільйони маленьких українців страждають від наслідків бойових дій та потребують безпечного середовища, соціальної активності i підтримки, щоб продовжувати свою освіту навіть в умовах війни.

Серед іншого, пакет гуманітарної підтримки також сприяє зусиллям із запобігання, пом’якшення та реагування на особливі ризики, з якими стикаються жінки та дівчата, включаючи ризик сексуального та гендерного насильства, а також сприяє наданню, наприклад, психосоціальної підтримки матерям.

Подбали данські партнери й про майбутній опалювальний сезон в Україні, тож кошти підуть і на допомогу з утепленням українських осель перед наступною зимою.

“Українські зими суворі та холодні з температурами нижче мінус 20 градусів. За останні кілька місяців Росія посилила авіаудари по Україні, зокрема по енергетичній інфраструктурі, яка забезпечує населення як електроенергією, так і теплом. Вже зараз потрібні ініціативи, які готують українців до холодних місяців”, - передає МЗС.

Ще частину коштів Данія спрямує на гуманітарне розмінування українських територій. Міністерство закордонних справ країни усвідомлює, що велика кількість мін та інших вибухонебезпечних предметів створюють серйозну загрозу цивільному населенню, а також перешкоджають зусиллям з відбудови.

Варто зазначити, що більшість коштів - 100 мільйонів данських крон - будуть розподілені через "стратегічних партнерів громадянського суспільства Данії, присутніх в Україні", решта – через спеціалізовані установи ООН.

Нагадаємо, що раніше Данія спільно з Україною започаткувала гуманітарний проєкт "Простори для життя дітей", в рамках якого в Україні будуть збудовані екологічні будинки сімейного типу для дітей, позбавлених батьківського піклування.

Окрім гуманітарної, цей проєкт має й важливу економічну складову, оскільки всі будинки будуть зводитися із використанням будівельних матеріалів українського виробництва. Тобто, українські компанії будуть активно залучені до проєкту.

Крім того, в Данії ініціювали створення фонду "Українське житло для всіх", метою якого є розробка та реалізація доступного орендного житла в Україні на основі данської модель. Заплановано втілення трьох пілотних проєктів у містах, що зазнали наслідків через військові дії Росії.

Допомога Данії не обмежується гуманітарними ініціативами

Зусилля Данії спрямовані на довгострокову підтримку України у військовій, гуманітарній та економічній сферах. Для цього уряд країни заснував у березні 2023 року Дансько-український фонд i відтоді регулярно поповнює його фінансуванням.

Варто зауважити, що Данія інвестує мільярди крон й у зміцнення оборонної промисловості України, а також надає зброю для ЗСУ. Так, у квітні країна оголосила про новий пакет військової допомоги Україні вартістю близько 300 мільйонів євро (2,2 мільярди данських крон).

Ключовими елементами пакету стануть інвестиції в українську оборонну промисловість України, а також – закупівля і передача зброї, боєприпасів, безпілотників та ракетних компонентів.

Також у квітні Данія ухвалила безпрецедентне рішення про закупівлю озброєння та військової техніки для Збройних сил України у вітчизняних виробників.

Ще додамо, що Данія стала першим донором Фонду підтримки енергетики України. Загалом за два роки країна внесла до Фонду близько 11 мільйонів євро.