НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,75

41,65

EUR

46,63

46,45

Україна отримала від Литви чергову партію військової допомоги

Україна отримала від Литви чергову партію військової допомоги
Фото: Пресслужба Міністерства оборони Литви

Литва продовжує надавати військову підтримку – 28 серпня в Україну прибули навантажувачі, антидронові системи та розкладні каремати для ЗСУ.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомило Міністерство оборони Литви.

Згідно з повідомленням, Литва у відповідь на запити України у 2024 році вже доставила 155-мм боєприпаси, бронетранспортери M577, бронеавтомобілі M113, антидронові системи, необхідне для зимової пори року обладнання та комплекти теплого одягу, боєприпаси для протитанкового гранатомета Carl Gustaf, системи дистанційного підриву RISE-1, генератори, легкий штурмовик L-39ZA "Альбатрос", навантажувачі, причепи, розкладні каремати і багато іншого.

"Наша підтримка продовжується у відповідь на потреби України в її боротьбі за свободу", - заявили у Міноборони Литви.

У відомстві також нагадали, що Литва з початку війни надала Україні військову підтримку на суму понад 647 мільйонів євро. При цьому загальна підтримка Литви Україні (включно з військовою) має довгостроковий характер і перевищила мільярд євро.

Як Литва допомагає Україні

В листопаді 2023 року Литва оголосила про передачу генераторів електроенергії та польових сухпайків. Також того місяця ЗСУ було доставлено 3 млн набоїв калібру 7,62×51 мм, системи дистанційного підриву та зимове обладнання.

У грудні 2023 року Литва передала українській армії нову партію військової допомоги – кілька мільйонів патронів та кілька тисяч боєприпасів для переносних протитанкових гранатометів малої дальності. Також було надано близько тисячі розкладних ліжок.

Зокрема, після масованої ракетної атаки 2 січня президент Литви Гітанас Науседа закликав союзників передати Україні більше сучасних західних систем протиповітряної оборони.

2 лютого Литва передала Україні нову партію військової допомоги, до якої увійшли системи детонації та боєприпаси для протитанкових гранатометів.

6 квітня стало відомо, що Литва передала Україні командно-штабні машини М577, які входять у пакет довгострокової допомоги на 200 млн євро, про який було оголошено в січні. За день до цього у Литві оголосили, що придбають для України 3 тисячі литовських безпілотників, а також виділять 15 млн євро на програми реабілітації поранених українських військових.

В пакет допомоги, який Литва відправила в Україну 17 травня, увійшли як військові, так і гуманітарні товари. Зокрема, він включав розвідувальні дрони та боєприпаси для ЗСУ.