НБУ курс:

USD

41,37

+0,02

EUR

46,04

+0,05

Готівковий курс:

USD

41,55

41,45

EUR

46,55

46,39

Мін'юст просить ВАКС конфіскувати активи Фрідмана й Авена в Україні: у позові обидва заводи мінеральних вод

Михайло Фрідман, Петро Авен

Міністерство юстиції 25 вересня подало до Вищого антикорупційного суду позовну заяву про застосування санкції у вигляді стягнення в дохід держави активів до Михайла Фрідмана, Петра Авена та Андрія Косогова, а також компанії Rissa Investments Limited.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Як ідеться у повідомленні відомства, воно просить конфіскувати 82,1% страхової компанії "Альфа Страхування" та 86,2% компаній "Альфа-Лізинг Україна", "Паритет Фінанс", "Сенс Діджитал" та "Універсальна лізингова компанія "Альфа", якими опосередковано володіють згадані бізнесмени.

Також Мін'юст просить конфіскувати 100% акцій Миргородського та Моршинського заводів мінеральних вод, компаній "Індустріальні та дистрибуційні системи", "ІДС Аква Сервіс", "Потужність", "ІВА", "Нова.ком" і 3,34% компанії з виробництва пива, безалкогольних напоїв та мінеральних вод "Укрпиво". Цими активами опосередковано володіє Rissa Investments.

Нагадаємо, що Фрідман, Авен та Косогов є російськими бізнесменами, засновниками та акціонерами компаній, які входять до фінансово-інвестиційного консорціуму "Альфа-Груп". Україна запровадила санкції проти всіх трьох 19 жовтня 2022 року. 

Найбільшим активом групи в Україні був дочірній банк російського Альфа Банку, який з грудня 2022 року перейменувався на Сенс Банк. В липні 2023 року Національний банк України заявив, що Фрідман та Авен нібито підтримують російську агресію проти України та не здатні запобігти настанню його неплатоспроможності.

Регулятор вирішив вивести його з ринку, але запропонував взяти в цьому участь уряду, на що той і погодився, викупивши фінустанову за символічну 1 гривню, як це було передбачено спеціально ухваленим до цього законом.

В жовтні 2023 року було оголошено про арешт всіх активів Фрідмана, Косогова та Авена на загальну суму близько 17 мільярдів гривень у справі про фінансування дій з метою повалення конституційного ладу, захоплення влади чи зміни територіїУкраїни.

В листопаді 2023 року було також запроваджено санкції до низки компаній, серед яких кіпрська International Distribution Systems Limited (IDS), яка до арешту активів своєї української "дочки" (мінорітарними акціонерами якої є Фрідман, Косогов та Авен) контролювала виробництва мінеральних вод під торговими марками "Моршинська" та "Миргородська" на двох згаданих заводах.

В свою чергу, Rissa Investments є холдинговою компанією, дочірні підприємства якої здійснюють виробництво та дистрибуцію мінеральних вод, зокрема, на території України, РФ та Грузії. Разом вони утворюють групу компаній "Боржомі".