НБУ курс:

USD

41,28

+0,05

EUR

44,81

+0,09

Готівковий курс:

USD

41,55

41,50

EUR

45,35

45,20

Названо місто, де відбудеться "Євробачення-2025"

базель, швейцарія
Фото: ua.depositphotos.com

69-й міжнародний пісенний конкурс "Євробачення" прийматиме в 2025 році концертний зал St. Jakobshalle у швейцарському Базелі, йдеться у повідомленні на сайті конкурсу. Півфінали мають відбутися 13 та 15 травня, а фінал - 17 травня.

Зазначається, що конкурентом при відборі міста-господаря "Євробачення" була Женева. Тобто, найбільш імовірними кандидатами не стали ані найбільше місто Швейцарії Цюріх, ані її столиця Берн, хоча вони відповідні заявки подавали. Критеріями ж були, зокрема умови на самому майданчику та здатність інфраструктури міста прийняти тисячі членів делегацій, фанів конкурсу та журналістів з усього світу.

Це буде шосте підряд "Євробачення", яке проводиться не у столиці відповідної держави. Останній раз це було в столиці Португалії Лісабоні у 2018 році. У 2024 році, нагадаємо, він відбувся у шведському Мальме, у 2023 році його з України через війну було перенесено до британського Ліверпуля, у 2022 він проходив у італійському Турині, а в 2021 - у нідерландському Роттердамі.

У 2020 році конкурс не проводився взагалі через пандемію Covid-19 (але мав пройти в тому ж Роттердамі), а в 2019 - проходив у Тель-Авіві, який Ізраїль не вважає своєю столицею, незважаючи на позицію багатьох країн, що мають там свої посольства.

Зазначимо, що перше "Євробачення" проходило в 1956 році також у Швейцарії, але в іншому місті - італомовному Лугано. Перемогла на ньому сама ж Швейцарія, а саме співачка Ліз Ассія. Втім, правила, за ким наступного року захід відбувається у країні-переможниці попереднього, тоді ще не було.

Вдруге Швейцарія перемогла на конкурсі 1988 року, коли її представляла канадська співачка Селін Діон, а захід наступного року було проведено у франкомовному місті Лозанна. Втретє це сталося 2024 року, коли з піснею "The Code" переміг виконавець Nemo, що позиціонує себе як небінарна особа. Таким чином, "Євробачення-2025" вперше відбудеться саме у німецькомовній частині Швейцарії.

Нагадаємо також, що "Євробачення-2024" закінчилося грандіозним скандалом, оскільки вперше в історії конкурсу з фіналу було вигнано одного з участників - нідерландського виконавця Йоста Кляйна, який вважався одним з фаворитів. В свою чергу, переможний виступ Nemo завершився розбиттям трофейної статуетки "Євробачення", чого раніше на конкурсі також не траплялося.

Джерело фото: ua.depositphotos.com