Катар виділив $20 млн для ініціативи Grain from Ukraine

Володимир Зеленський, Владимир Зеленский
Президент України Володимир Зеленський. Фото: пресслужба Володимира Зеленського

Катар зробив значний внесок у розмірі $20 млн в програму Grain from Ukraine ("Зерно з України").

Про це повідомив президент України Володимир Зеленський після телефонної розмови з еміром Катару шейхом Тамімом бін Хамадом аль-Тані.

"Відзначив внесок Катару обсягом $20 млн в ініціативу Grain from Ukraine і запевнив, що Україна попри спроби Росії зірвати мирну навігацію Чорним морем і надалі залишатиметься гарантом світової продовольчої безпеки", - написав президент у своєму телеграм-каналі.

Він подякував за важливу посередницьку роль Катару й особисту позицію шейха у поверненні незаконно депортованих Росією українських дітей. Крім того, були обговорені подальша співпраця за цим напрямом і продовження роботи над реалізацією Української формули миру, а також організація майбутнього Глобального саміту миру.

Нагадаємо, у липні 2023 року Катар оголосив про готовність стати посередником в поверненні депортованих в Росію українських дітей.

Продовольча гуманітарна програма Grain from Ukraine

Суть гуманітарної програми "Зерно з України", яка була запущена 15 листопада 2022 року, полягає у прямій закупівлі країнами-учасниками проєкту агропродукції в українських виробників.

Нею передбачається, що:

  • Україна спрямує частину зібраної пшениці, що йшла на експорт, на закупівлю для тих африканських країн, де вже зараз існують проблеми голоду; 
  • міжнародні партнери зможуть одночасно підтримати українську економіку у складній ситуації та допомогти бідним країнам Африки.

У листопаді 2023 року Швеція, Швейцарія та Австрія оголосили про виділення на програму Grain From Ukraine через Всесвітню продовольчу програму сумарно понад €15,5 млн.

Додамо, що на міжнародному саміті ініціативи Grain from Ukraine Володимир Зеленський заявив про наявність домовленостей з кількома державами щодо отримання Україною катерів для супроводження суден "зерновим коридором" та більше ППО для Одещини.