НБУ курс:

USD

41,18

--0,02

EUR

45,24

+0,02

Готівковий курс:

USD

41,45

41,40

EUR

45,70

45,56

Литва спрямує €13 млн на проєкти з відновлення України

Литва спрямує €13 млн на проєкти з відновлення України
Фото: ua.depositphotos.com

Уряд Литви схвалив виділення 13 мільйонів євро для литовського Фонду співробітництва з метою розвитку та гуманітарної допомоги. Ці кошти будуть використані для фінансування проєктів відновлення України.

Про це повідомляє уряд Литви.

"Литва рішуче продовжує надавати військову, фінансову та гуманітарну допомогу Україні, яка захищається від агресора", - заявила міністерка фінансів Литви Гінтаре Скайсте.

Вона зауважила, що з початку війни у ​​2022 році через Фонд співробітництва з метою розвитку та гуманітарної допомоги Литва реалізує проєкти щодо відновлення України в галузях освіти, енергетики та інших галузях.

"Своїм прикладом ми прагнемо змусити інших міжнародних партнерів зробити те саме, не чекаючи закінчення війни, тим самим зміцнюючи надію та віру українців у безпечне та процвітаюче майбутнє", - додала Скайсте.

Виділені додаткові кошти є продовженням підтримки, яку Литва надає Україні через Фонд співробітництва з метою розвитку та гуманітарної допомоги. На сьогоднішній день до згаданого Фонду відновлення України з бюджету Литви вже виділено 24 млн євро.

"Разом з іншими країнами-донорами, які також роблять свій внесок у цей Фонд (Тайвань, Андорра, Ірландія), Литва прагне допомогти українцям відновити країну та побудувати процвітаючу, сучасну та безпечну державу, яка стоїть на шляху європейської інтеграції", - йдеться в повідомленні литовського уряду.

Там нагадали, що серед проєктів, реалізованих коштом Фонду, – ремонт школи та будівництво дитячого садка у місті Бородянка, ремонт дитячого садка "Рута" і встановлення протирадіаційного укриття у місті Ірпінь.

Загалом від початку повномасштабної війни Литва надала Україні військову, фінансову та гуманітарну допомогу на загальну суму майже 1,5 млрд євро.

Як Литва допомагає Україні

В листопаді 2023 року Литва оголосила про передачу генераторів електроенергії та польових сухпайків. Також того місяця ЗСУ було доставлено 3 млн набоїв калібру 7,62×51 мм, системи дистанційного підриву та зимове обладнання.

У грудні 2023 року Литва передала українській армії нову партію військової допомоги – кілька мільйонів патронів та кілька тисяч боєприпасів для переносних протитанкових гранатометів малої дальності. Також було надано близько тисячі розкладних ліжок.

Зокрема, після масованої ракетної атаки 2 січня президент Литви Гітанас Науседа закликав союзників передати Україні більше сучасних західних систем протиповітряної оборони.

2 лютого Литва передала Україні нову партію військової допомоги, до якої увійшли системи детонації та боєприпаси для протитанкових гранатометів.

6 квітня стало відомо, що Литва передала Україні командно-штабні машини М577, які входять у пакет довгострокової допомоги на 200 млн євро, про який було оголошено в січні. За день до цього у Литві оголосили, що придбають для України 3 тисячі литовських безпілотників, а також виділять 15 млн євро на програми реабілітації поранених українських військових.

В пакет допомоги, який Литва відправила в Україну 17 травня, увійшли як військові, так і гуманітарні товари. Зокрема, він включав розвідувальні дрони та боєприпаси для ЗСУ.

Фото: ua.depositphotos.com