НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,80

41,70

EUR

46,60

46,41

Міноборони кодифікувало український металошукач "Хортич", який допоможе з розмінуванням

Міноборони кодифікувало український металошукач "Хортич", який допоможе з розмінуванням
Фото: Пресслужба Міноборони

У Міністерстві оборони України кодифікували та допустили до постачання у війська імпульсний металошукач українського виробництва. Створений українськими інженерами пристрій для пошуку мін та інших вибухонебезпечних предметів отримав назву "Хортич-1".

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє пресслужба відомства.

В Міноборони повідомили, що універсальний металошукач виготовили на вітчизняному підприємстві, де розробляли і виробляли аналогічні пристрої для використання у побутових та промислових сферах: для детекторного дослідження грунтів та інших поверхонь на наявність електричних та газових мереж, проведення геодезичних робіт, виконання інших робіт у сфері народного господарства з виявлення металевих об’єктів тощо.

З початку широкомасштабного вторгнення РФ підприємство-виробник на волонтерських засадах передало всі наявні металошукачі для використання у військах. Інженери підприємства постійно отримували відгуки щодо практичного використання їх продукції військовими і сформували ключові критерії для розробки універсального армійського металошукача. Він мав бути легким, надійним у використанні, недорогим, простим в експлуатації і ремонтопридатним у польових умовах.

Технічні характеристики "Хортича"

Згідно з повідомленням Міноборони, металошукач українського виробництва важить трохи більше кілограма і виявляє вибухові пристрої на глибині понад півметра із похибкою місцезнаходження центру предмету 5 см.

Він працює при температурі від -20°С до +40°С і вологості до 95%.

Пристрій має світловий та звуковий індикатори виявлення міни, а повна зарядка потужного літій-іонного акумулятора забезпечує роботу металошукача протягом 6 годин.

В Україні триває розробка техніки для розмінування

Нагадаємо, українська машина для розмінування "Змій" компанії Rover Tech успішно пройшла випробування на полігоні і отримала сертифікат відповідності.

А у липні на полігоні пройшли випробування косарок для замінованих полів – чотири команди українських розробників представили проєкти, які мають допомогти саперам ефективніше працювати на полях з густою травою та чагарниками. А

Також повідомлялося, що компанія А3Tech-Україна отримала сертифікат відповідності для виробництва важкої машини для розмінування MV-10. Ця техніка є результатом співпраці з хорватським виробником DOK-ING. Підприємство вже має замовлення на виробництво восьми таких машин.

Перші дві машини для підготовки грунту до розмінування, розроблені та виготовлені харківськими виробниками та придбані на потреби саперів, вже працюють в полях. 

Також нещодавно представлено дрон-міношукач, який використовує комбінацію теплових, гіперспектральних і магнітометричних датчиків для виявлення мін з невеликої висоти та передає інформацію саперам.

У лютому в Україні була представлена третя модель вітчизняної машини для розмінування, створена українською компанією efarm pro спільно із сумськими виробниками сільськогосподарської техніки.