Перші три агрокомпанії отримали 25% компенсації за купівлю української сільгосптехніки

Перші три агрокомпанії отримали 25% компенсації за купівлю української сільгосптехніки
Ілюстрація: ua.depositphotos.com

Перші три агропідприємства вже скористалися державною програмою часткової компенсації вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва. Загальна сума компенсації, виплаченої цим компаніям, склала 220 тисяч гривень.

Побудуйте ефективну HR-стратегію вашого бізнесу HR Wisdom Summit від Delo.ua та Ekonomika+
17 липня HR-лідери OLX Робота, Shell, ArcelorMittal та ще понад 30 великих компаній поділяться найкращими практиками адаптації ветеранів у робоче середовище, підтримання ментального здоров’я команди, наймання в умовах кадрового голоду та використання інновацій в HR
Забронювати участь

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки.

Повідомляється, що програма часткової компенсації аграріям вартості придбаної сільгосптехніки українського виробництва є однією із складових підтримки локального виробника в рамках політики "Зроблено в Україні".

"Завдяки цьому аграрії змогли з меншими витратами придбати більш сучасну техніку і підвищити свою продуктивність та конкурентоздатність на ринку. І що важливо, такими кроками ми сприяємо зростанню попиту на українську сільгосптехніку та прагнемо стимулювати збільшення обсягів її виробництва. Цей ефект ми бачили у попередні роки дії програми", - розповіла міністр економіки Юлія Свириденко. 

Вона додала, що цьогоріч на компенсації за купівлю української сільгосптехніки ми заклали в бюджет 1 млрд грн.

Компенсації були надані аграріям з трьох регіонів:

  • Дніпропетровщини,
  • Тернопільщини,
  • Черкащини.

Загалом вони придбали сільгосптехніку виробництва ТОВ "СПД Петров", "Сервіс-трактор" та "Агро пром сфера" на суму 880 тисяч гривень, а сума наданої компенсації склала 220 тисяч гривень, що відповідає 25% від загальної вартості техніки.

Мінекономіки зазначає, що для отримання 25% компенсації аграрії мають вибрати постачальника з переліку на сайті Мінекономіки, придбати техніку та подати заявку з документами в уповноважений банк. Наразі перелік включає 6691 одиницю техніки та обладнання від 64 українських виробників. 31 банк бере участь у програмі.

Програми підтримки сільськогосподарських виробників

Нагадаємо, програма часткової компенсації державою вартості сільгосптехніки та обладнання українського виробництва в Україні стартувала 8 квітня.

Крім програми компенсації вартості вітчизняної сільськогосподарської техніки, як розповів перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, загалом у 2024 році є такі програми з підтримки сільськогосподарських виробників:

  • "Доступні кредити 5-7-9". Агровиробники можуть отримати кредит до 90 млн грн, а підприємства з переробки – до 150 млн грн.
  • Підприємці, які обробляють до 500 га,  можуть отримати гарантію на кредит через Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві. Згідно з програмою, виробник може зменшити заставу під кредит вдвічі. Ця програма також важлива для аграріїв, які займаються садівництвом.
  • Гранти на розвиток садів і теплиць - до 7 млн гривень або 10 млн гривень відповідно. Гроші після затвердження проєкту виплачують протягом місяця.
  • Компенсація до 50% вартості відновлення та будівництва меліоративних систем. Це стосується прокладки труб, водовідведення, дощувального обладнання. Програма актуальна для фермерів,  що займаються насінництвом, садівництвом та вирощуванням овочів. В Держбюджеті на 2024 рік закладено 200 млн грн.

Нагадаємо, що у березні Кабінет міністрів ухвалив постанову щодо розширення напрямів державної підтримки аграріїв, зареєстрованих у Державному аграрному реєстрі, та збільшення суми виплат.

Джерело фото: ua.depositphotos.com