НБУ курс:

USD

41,21

+0,02

EUR

44,92

--0,03

Готівковий курс:

USD

41,49

41,43

EUR

45,50

45,35

У Міненерго пояснили, як отримати кредит на придбання енергообладнання

У Міненерго пояснили, як отримати кредит на придбання енергообладнання
Ілюстрація: ua.depositphotos.com

Міністерство енергетики надало інструкцію для громадян та підприємців, які прагнуть підвищити енергоефективність своїх будинків чи бізнесів, отримавши кредит на придбання енергообладнання. 

Відповідну інформацію опублікувала пресслужба відомства.

У Міненерго наголошують, що за умовами програми, фізичні особи можуть оформити кредит із нульовою відсотковою ставкою на термін до 10 років. Максимальна сума кредитування складає 480 тисяч гривень. 

Цей процес можна реалізувати через державні програми підтримки.

Крок 1: Ознайомлення з програмами

Перший етап — ознайомлення з чинними державними програмами підтримки енергоефективності. Це можна зробити, переглянувши відповідну інформацію на офіційному сайті Міністерства енергетики або ресурсах банків-партнерів.

Важливо з’ясувати, яка програма найкраще підходить для конкретного випадку — чи це житлове приміщення, чи бізнес-об'єкт.

Крок 2: Попередня консультація

Після вибору програми рекомендується провести попередню технічну консультацію з фахівцями. Це можуть бути представники виробників обладнання або технічні консультанти.

Вони допоможуть підібрати відповідні рішення та дадуть рекомендації щодо моделей енергообладнання, його встановлення та експлуатації.

Крок 3: Звернення до банку

Наступний етап — звернення до банку, який бере участь у програмі кредитування. Список банків-партнерів можна знайти на сайті Міненерго.

Після первинної консультації з представником банку можна подати запит на прорахунок умов кредиту, дізнатись про вимоги щодо документів, терміни виплат та призначити зустріч для підписання кредитного договору.

Крок 4: Підписання договору та закупівля обладнання, монтаж

Після погодження умов з банком та підписання кредитного договору, можна здійснювати закупівлю енергообладнання. Важливо звернути увагу на терміни встановлення та запуску обладнання, оскільки це може бути умовою програми кредитування.

Після монтажу обладнання необхідно надати банку звіт про виконання умов угоди. Це може включати документацію про встановлення та технічний звіт щодо запуску обладнання.

У відомстві наголосили, що на кожному етапі участі у програмі споживачі можуть звернутись на урядову гарячу лінію 15-49 СТРУМ для отримання консультацій та вирішення можливих питань.

Отримавши енергообладнання та реалізувавши енергоефективне рішення, ви зможете знизити енергоспоживання, покращити екологічність та зробити внесок у загальну енергонезалежність країни.

Фінансування проєктів відбудови енергетики

Додамо, на початку липня Ощадбанк запропонував підприємствам ММСБ доступні кредити на придбання альтернативних джерел енергії за державною програмою "Доступні кредити 5-7-9%" або за індивідуальними умовами зі ставкою від 13,5%. 

Окрім Ощаду, подібне кредитування пропонує і ПриватБанк. Він також відкрив прийом заявок за програмою пільгового кредитування українського малого бізнесу та підприємців на купівлю електрогенераторів, джерел безперебійного живлення, сонячних та газопоршневих електростанцій, твердопаливних котлів тощо – всього, що потрібно для енергонезалежності.

Раніше Національний банк України ухвалив рішення, які посилять фінансування проєктів відбудови української енергетики. Зокрема йдеться про пільгові кредити та гранти на енергообладнання.

Нагадаємо, ще на початку червня уряд оголосив про початок державної програми пільгового кредитування на закупівлю енергетичного обладнання як для громадян, так і для бізнесу.

Джерело фото: ua.depositphotos.com