"Газпром" погрожує зупинити постачання газу до ЄС у разі запровадження обмеження ціни

"Газпром" погрожує зупинити постачання газу до ЄС у разі запровадження обмеження ціни

Голова компанії "Газпром" Алєксєй Міллер заявив, що Росія припинить постачання газу до Європейського союзу, якщо країни ухвалять рішення щодо запровадження обмеження ціни на російське блакитне паливо.

Про це повідомляють пропагандистські російські ЗМІ.

За словами Міллера, запровадження ліміту цін на газ порушує умови контрактів.

"Ми керуємося тими контрактами, які підписано. Таке одностороннє рішення – це, звичайно ж, порушення суттєвих умов контракту, яке спричиняє припинення поставок", - сказав Міллер.

Зазначимо, Єврокомісія пропонує державам членам ЄС встановити граничну межу ціни російського газу, а також запровадити інші заходи для зменшення наслідків енергетичної кризи.

Європейський споживач вже зрозумів, що "Газпром" не є надійним постачальником. Тому намагається диверсифікувати поставки та переорієнтовується на ЗПГ.

В результаті ЄС готовий до нового опалювального сезону та має достатньо палива для виробництва електроенергії, щоб компенсувати постачання з Росії.

Крім того, з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну частка Росії на газовому ринку ЄС зменшилась з 40% до 9%. Через це, на думку експертів, Росія вже не зможе тиснути на європейський газовий ринок.