"Нафтогаз" отримав контроль над ще одним колишнім облгазом Фірташа

Фото: Facebook/chernigivgaz
Фото: Facebook/chernigivgaz

Газорозподільна компанія "Чернігівгаз" стала 18-м підприємством, яке перейшло під державний контроль - в управління групи "Нафтогаз", йдеться в повідомленні останньої.

Підприємство забезпечує доставку газу для майже 360 тисяч осель. Окрім того, воно регулює розподіл блакитного палива до бюджетних та релігійних організацій, промислових обʼєктів, а також 12 підприємств комунальної теплоенергетики на Чернігівщині.

Наразі особові рахунки клієнтів "Чернігівгазу", як і тарифи на послуги з розподілу, залишаються незмінними. За консультаціями мешканці Чернігівщини можуть звертатись до операторів контакт-центру за номерами: 066-300-2-888, 098-300-2-888 та 093-300-2-888.

Нагадаємо що 20 жовтня до групи Нафтогаз увійшла компанія "Волиньгаз", що забезпечує розподіл газу до бюджетних організацій та понад 250 тисяч осель у Волинській області.

Чому облгази перейшли від РГК Фірташа до держави

У червні 2021 року Державне бюро розслідувань повідомило про розкриття схеми, за якою Міністерство енергетики та вугільної промисловості передавало газорозподільні системи приватним операторам у безоплатне користування. За даними слідства, це завдало державі збитків на 1,488 мільйрда гривень.

У звʼязку з цією справою наприкінці травня 2022 року суд заарештував і передав в управління Нацгентству з розшуку та менеджменту активів (АРМА) корпоративні права 26 міськ- та облгазівПізніше Кабінет міністрів передав заарештовані активи в управління "Чорноморнафтогазу", що входить до групи "Нафтогаз".

У вересні 2022 року "Нафтогаз" створив ТОВ "Газорозподільні мережі України" як національного оператора газорозподільної системи. Згодом у цю компанію почали переходити заарештовані облгази, у яких поступово забирали ліцензії на розподіл.

Йшлося про компанії, що раніше фактично управлялися "Регіональною газовою компанією", афілійованою до бізнесмена Дмитра Фірташа, працюючи під спільним брендом.

В травні 2023 року Служба безпеки Україниповідомила Фірташу, двом керівникам РГК, керівнику компанії "Йе Енергія" і п’ятьом очільникам облгазів про підозру в заволодінні майном шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах та відмиванні майна, одержаного злочинним шляхом.

Згодом підозри за цією справою отримали керівники ще двох компаній, а потім ще трьох. Йдеться про "Закарпатгаз", "Хмельницькгаз", "Вінницягаз", "Львівгаз", "Дніпропетровськгаз", "Івано-Франківськгаз" та "Сумигаз", а також "Криворіжгаз"  і згадані вище "Волиньгаз" та "Чернігівгаз".

За даними слідства, підконтрольні Фірташу облгази купували газ у підконтрольної йому ж компанії, але в реальності отримували не більше 30% від проплаченого обсягу палива, а решта 70% коштів розкрадалися. Дефіцит покривався за рахунок того, що паливо відбиралося з газотранспортної системи України.