Уряд запропонував Раді запровадили акциз "100 євро за 1000 літрів" на всі види палива

Уряд запропонував Раді запровадили акциз "100 євро за 1000 літрів" на всі види палива

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль 14 серпня зареєстрував у Верховній Раді законопроект "Про внесення змін до розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України щодо ставок акцизного податку. Про це свідчить інформація на сайті парламенту.

Законопроектом Кабмін пропонує замість нульової ставки акцизу встановити акциз "100 євро за 1000 літрів" для всіх видів палива: на бензини моторні, важкі дистиляти та інші нафтопродукти, скраплений газ, бутан, ізобутан.

В пояснювальній записці до документа сказано, що внаслідок введення нульової ставки акцизу державний дорожній фонд практично позбавлений джерел формування, тому що надходження з інших джерел становитимуть близько 0,1% від обсягу, передбаченого затвердженим розписом державного бюджету. Тобто у держави виник дефіцит коштів на ремонт та будівництво нових доріг.

"Прийняття проекту закону не потребує додаткового фінансування з державного чи місцевого бюджетів. В той же час реалізація його положень дозволить, зокрема, збільшити надходження до Державного бюджету України акцизного податку щонайменше на 2 млрд гривень щомісячно виходячи з теперішніх темпів імпорту", — резюмується в пояснювальній записці.

Нагадаємо, в березні Верховна Рада встановила суттєві податкові послаблення для бізнесу на період воєнного стану. Цей документ передбачає зниження ПДВ з 20% до 7%, а також обнулення акцизу на бензин, дизельне паливо та скраплений газ.

В липні в суспільстві почали обговорювати можливе скасування пільгового оподаткування, такі ж думки озвучували представники бізнесу та влади. Але, наприклад, голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев заявив, що сумнівається щодо скасування податкових пільг на пальне. 

Джерело фото: ua.depositphotos.com