НБУ курс:

USD

41,32

+0,04

EUR

45,80

+0,34

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

НБУ оштрафував на 4,3 мільйона гривень та анулював ліцензію мікрокредитній компанії Money4You

нбу
Фото: НБУ

Національний банк України застосував до мікрокредитної організації Money4You (ТОВ "Маніфою") заходи впливу у вигляді штрафу в 4,284 мільйона гривень та анулювання ліцензії на діяльність фінансової компанії.

Як ідеться у повідомленні регулятора, такі рішення Комітет з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг ухвалив 2 вересня за результатами планових інспекційних перевірок департаменту інспектування НБУ.

Причиною для накладення на компанію штрафу названо незазначення в договорах про споживчий кредит денної процентної ставки та її розрахунку, що є вимогою закону про споживче кредитування. Вона має сплатити гроші впродовж місяця.

В свою чергу, з 3 вересня її позбавили ліцензії за порушення законів про споживче кредитування, про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінпослуг, про фінпослуги та фінансові компанії, про електронну комерцію.

Також НБУ виявив порушення Money4You його регуляторних актів - положень про додаткові вимоги до договорів небанківських фінустанов про надання коштів у позику, про додаткові вимоги щодо взаємодії зі споживачами фінпослуг при врегулюванні простроченої заборгованості, про ліцензування та реєстрацію надавачів фінпослуг та умови провадження ними діяльності, про авторизацію надавачів фінпослуг та умови здійснення ними діяльності.

Нацбанк нагадує, що ще в листопаді та грудні 2021 року неодноразово застосовував до цього учасника ринку заходи впливу за порушення законодавства про захист прав споживачів фінансових послуг.

Також у червні та липні 2023 року до Money4You були застосовані заходи впливу за надання завідомо недостовірної інформації на запити НБУ з метою розгляду ним звернень споживачів.

За даними в системі Youcontrol, 45% ТОВ "Маніфою" володіє Віталій Рябінін, 32,5% - Олег Кузьмінов (він вказаний і керівником компанії), а 22,5% - Юрій Купченко.

Ще одній фінкомпанії заборонили роботу

Крім того, Нацбанк анулював з 3 вересня ліцензію на діяльність фінкомпанії "Фінанс Інвест Актив". Причиною названо відмову від проведення інспекційної перевірки, для якої було вжито заходів ще в липні.

Компанія відмовилася надати інспекційній групі НБУ документи, інформацію та письмові пояснення щодо предмета перевірки, а також не забезпечила віддалений доступ членам групи до всіх інформаційних систем, які використовуються об’єктом перевірки.

100% "Фінанс Інвест Актив" володіє Євгеній Кислов, який є і керівником компанії. На її сайті зазначено, що вона займається фінансуванням бізнесу шляхом кредитування або під відступлення права грошової вимоги (торговим факторингом), наданням гарантій виконання зобов’язань по договору або тендерних гарантій. Обидва згадані ТОВ вже виключені з держреєстру фінансових установ.

Нагадаємо, що минулого року НБУ анулював ліцензії мікрофінансовим організаціям Monetka (ТОВ "Ріальто"), Top Credit (ТОВ "Джобер"), CreditUP (ТОВ "Веллфін"), Mister Cash ("Містер кеш") та CCloan ("CC Лоун"). Втім, CreditUP ліцензію вдалося відновити після усунення порушень.

Минулого ж місяця Нацбанк оштрафував сервіс мікропозик Miloan ("Мілоан") на 1,75 мільйона гривень, а Credit Kasa (ТОВ "Укр Кредит Фінанс") - на 2,95 мільйона гривень. Рік тому останню компанію також штрафували на велику суму - 2,5 мільйона гривень.