В Україні відкрили перший спільний цех Rheinmetall та "Укроборонпрому" (ФОТО)

Rheinmetall
Фото: mspu.gov.ua

АТ "Укроборонпром" і німецький концерн, виробник танків і бронетехніки Rheinmetall запустили в Україні перший спільний цех. Він вироблятиме і ремонтуватиме техніку німецьких зразків.

Побудуйте ефективну HR-стратегію вашого бізнесу HR Wisdom Summit від Delo.ua та Ekonomika+
17 липня HR-лідери OLX Робота, Shell, ArcelorMittal та ще понад 30 великих компаній поділяться найкращими практиками адаптації ветеранів у робоче середовище, підтримання ментального здоров’я команди, наймання в умовах кадрового голоду та використання інновацій в HR
Забронювати участь

Про це повідомив міністр стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін.

За його словами, у рамках партнерства АТ "Українська оборонна промисловість" і світового оборонного гіганта Rheinmetall в Україні розпочав роботу перший цех з ремонту і виробництва бронетехніки.

Головне призначення нового майданчика – ремонт і виробництво військової техніки німецьких зразків. Це пришвидшить відновлення бойових машин і повернення їх на передову, а згодом дозволить виробляти нову техніку для Сил безпеки та оборони України силами українських зброярів.

Камишін наголосив, що це підтримає не лише ЗСУ, а й українську економіку, оскільки в цеху працюватимуть українські фахівці, під технічним наглядом колег з Німеччини. Таким чином податки будуть сплачуватися в Україні. 

"Цей проєкт, реалізований у рамках великої програми взаємодії з Rheinmetall, створює нові можливості для наших захисників і захисниць, які максимально оперативно отримуватимуть техніку для бою після ремонту та техобслуговування. Важливо, що це відбувається в Україні: іноземні партнери впевнені у нас, нашій професійності та високому потенціалі вітчизняного ОПК", – прокоментував генеральний директор "Укроборонпрому" Герман Сметанін.

На думку  Арміна Паппергера, генерального директора Rheinmetall, дуже важливо надати Україні ефективну та надійну підтримку.

"Коли справа доходить до постачання запасних частин, нашим головним пріоритетом є забезпечення максимальної доступності та швидке поповнення запасів. Для досягнення цієї мети ми використовуємо наявні канали оригінальних виробників, обробляємо матеріал самостійно та з партнерами. Ми також відновлюємо оригінальні ланцюжки постачання та інтегруємо місцеве виробництво в Україні", – підкреслив Паппергер.

Виробництво зброї Rheinmetall в Україні

Україна разом з німецьким оборонним заводом Rheinmetall виробляють зброю для ЗСУ. Підприємства знаходяться в Україні, а Німеччина постачає для них комплектуючі, повідомив директор "Укроборонпрому" Герман Сметанін.

Rheinmetall планує створити в Україні щонайменше чотири збройові заводи з виробництва снарядів, військової техніки, пороху та зброї ППО.

В середині лютого найбільший у Німеччині виробник військової техніки оголосив про угоду з українською компанією щодо виробництва в Україні 155-мм артилерійських снарядів, які вкрай необхідні країні у війні проти агресора Росії.

Точні обсяги виробництва поки невідомі, але у компанії уточнили, що це буде 6-значне число, тобто не менше ніж 100 тисяч боєприпасів на рік.

Rheinmetall матиме 51% в новому підприємстві, український партнер, назву якого поки не розкривають – 49%.

У грудні 2023 року стало відомо, що Rheinmetall планує випустити першу бронетехніку в Україні в 2024 році.

Нагадаємо, Укроборонпром складається з підприємств, що діють у сфері озброєння, військової і спецтехніки та боєприпасів, беруть участь у військово-технічному співробітництві з іншими державами.

До складу Концерну входять наукові установи та промислові підприємства 9 оборонних галузей

У 2022 році Кабінет міністрів виключив зі складу держконцерну "Укроборонпром" "Укрспецекспорт" та дві його "дочки" - ДП "Спеціалізована зовнішньоторговельна фірма "Прогрес" і "Спецтехноекспорт". Їх передали до сфери управління Міноборони на час воєнного стану. Минулого року тво голови Укрспецекспорт Роману Козію було доручено врегулювати стосунки з партнерами, з якими на той момент були відкриті контракти на експорт Україною зброї. 

Тво керівника компанії Укрспецекспорт Козій Роман Богданович відповідав за питання урегулювання експортних контрактів українських підприємств військово-промислового комплексу з іноземними партнерами, які були укладені до початку повномасштабного вторгнення на суму 8,9 мільярдів гривень.