НБУ курс:

USD

41,36

+0,04

EUR

46,01

+0,21

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

З початку 2024 року Міноборони закупило дронів на 30 млрд гривень, 95% - українські

З початку 2024 року Міноборони закупило дронів на 30 млрд гривень, 95% - українські
Міноборони закупило дронів на 30 млрд гривень. Фото: скріншот з відео Міноборони

З початку 2024 року "Агенція оборонних закупівель" Міністерства оборони законтрактувала безпілотних літальних апаратів (БпЛА) та комплексів на загальну суму 30 мільярдів гривень.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомила пресслужба Міноборони.

Загалом було закуплено понад 350 тисяч дронів, серед яких як популярні серед військових FPV-дрони та "мавіки", так і високовартісні розвідувальні та ударні дрони літакового типу, здатні діяти глибоко в тилу ворога.

Заступник міністра оборони України Дмитро Кліменков підкреслив, що 95% закуплених дронів виготовлені українськими виробниками.

"У співпраці з відомствами, які також централізовано закуповують дрони для військових, ми виконуємо стратегічне завдання Президента України в забезпеченні наших військових БпЛА. Важливо також відзначити, що 95% закуплених нами дронів - українського виробництва. Це свідчить про значні досягнення в розвитку національних оборонних технологій і підтверджує високу якість вітчизняної продукції", – зазначив він.

Директор "Агенції оборонних закупівель" Марина Безрукова додала, що вже законтрактовано понад 1,6 мільйона боєприпасів до дронів у вітчизняних виробників. Вона також наголосила, що українські виробники дронів постійно співпрацюють з військовими, враховуючи їхні побажання та змінні умови на полі бою, що робить їх продукцію конкурентоспроможною на ринку.

Додамо, що у березні 2024 року "Агенція оборонних закупівель" оголосила про наміри придбати 4 тисячі дронів через Prozorro.

Загалом Міністерство оборони України анонсувало масштабну закупівлю через "Агенцію оборонних закупівель" 20 000 безпілотних авіаційних комплексів (БпАК) за допомогою системи Prozorro. Загальний бюджет складе майже 3 мільярди гривень, а дрони повинні бути поставлені до 31 травня 2024 року.

Україна наздогнала Росію у виробництві дронів-камікадзе

У 2024 році Україна зрівнялася з Росією за кількістю вироблених ударних безпілотників, які за своїми технічними характеристиками схожі на іранські дрони-камікадзе. 

Україна запустила у серійне виробництво власні далекобійні ударні дрони. Наразі вони уражають ворожі стратегічні об’єкти на відстані понад 1000 км.

Раніше в Міноборони повідомили, що наразі на українському ринку працює понад 200 українських компаній, які займаються БПЛА або сервісами та продуктами у сфері дронів.

Наразі підприємства, що виробляють дрони, зможуть отримувати грант від держави у розмірі 80% вартості поданого проєкту. Пільговий режим надання грантів таким виробникам буде діяти на всій контрольованій території України.