Польща передасть Укараїні роту танків Leopard, - Дуда

Польща передасть Укараїні роту танків Leopard, - Дуда

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що Польща передасть Україні роту танків Leopard в рамках міжнародної коаліці.

Про це польський лідер повідомив у Twitter.

"Рота танків Leopard для України буде передана в рамках створення міжнародної коаліції. Таке рішення вже є в Польщі", - сказав Дуда під час зустрічі "Люблінського трикутника", на якій також були присутні президенти Литви Гітанас Науседа та України Володимир Зеленський.

Нагадаємо, Київ тривалий час просив у країн НАТО саме Leopard, зокрема і для ведення контрнаступальних дій. Вони також відносяться до важкої військової техніки, яку довго Захід відмовлявся надавати Україні.

Україна запитувала ці танки у Німеччини, але Берлін категорично відмовлявся. Проте голова оборонного комітету Бундестагу Марі-Агнесс Штарк-Циммерман за підсумками робочого візиту до Вашингтону заявила, що Україна має отримати Leopard. Хоча тоді терміни так і не були названі. 

Західні чиновники зазначали раніше ЗМІ, що постачання сучасних західних танків, таких як Leopard 2, було б великим поштовхом для української армії, оскільки союзники Києва досі були готові відправляти лише старі радянські танки, які все ще були на складах країн Східної Європи.