США офіційно визнали ПВК "Вагнер" злочинною організацією та запровадили санкції

США офіційно визнали ПВК "Вагнер" злочинною організацією та запровадили санкції

Міністерство фінансів США оголосило російську приватну військову компанію "Вагнер" транснаціональною злочинною організацією та запровадило проти неї санкції. Відомство вважає також, що засновник ПВК Євген Пригожин є другом російського президента Володимира Путіна.

Про це 26 січня повідомила пресслужба Мінфіну.

Відомство заявило, що ПВК несе відповідальність за ряд злочинних дій, а саме за напади на жінок, дітей та інших цивільних осіб через вчинення актів насильства або викрадення, напади на школи, лікарні, релігійні місця тощо.

"Оскільки санкції та експортний контроль проти Росії, запроваджені міжнародною коаліцією завдавали неприємностей, Кремль відчайдушно шукає зброю та підтримку — зокрема через жорстоку групу "Вагнер" — для продовження своєї несправедливої ​​війни проти України. Сьогоднішні розширені санкції проти ПВК "Вагнер", а також нові санкції щодо їхніх партнерів та інших компаній, що сприяють російському військовому комплексу, ще більше перешкоджатимуть здатності Путіна озброювати та оснащувати свою військову машину", — прокоментувала міністр фінансів США Джанет Єллен.

Рішення Мінфіну США щодо "Вагнера" означає замороження будь-яких американських активів угруповання та забороняє фізичним і юридичним особам США надавати кошти, товари або послуги цій групі.

Міністерство визначало ряд організацій та осіб на різних континентах, які підтримують військові операції "Вагнера". Тому загалом під санкції потрапили шестеро осіб та 12 організацій.

Зокрема, санкції завпровадили проти: АТ "Terra Tech"; китайської Spacety China, яка надала Terra Tech замовлення на супутникові знімки України; охоронної компанії Sewa Security Services; профспілки офіцерів міжнародної безпеки (OUIS); авіаційної компанії Kratol Aviation (ОАЕ).

Також Мінфін запровадив санкції проти фізичних осіб, які, на думку США, причетні чи підтримують "Вагнер". Зокрема, обмеження стосуються директора OUIS Олександра Іванова та співробітника ПВК Валерія Захарова.

Відомо, що Пригожин намагається посилити свої апаратні позиції в оточенні Путіна. Свою "мрію" він хоче втілити шляхом участі власних найманців у війні в Україні. 

Водночас в Інституті вивчення війни вважають, що у Кремлі намагаються завадити Пригожину підняти свій авторитет в РФ, адже він продовжує будувати військову структуру, паралельну до російського Міністерства оборони, що в перспективі може загрожувати режиму Путіна.