Україна впровадила ще 18 стандартів НАТО в безпеці та обороні: які саме

Україна впровадила ще 18 стандартів НАТО в безпеці та обороні: які саме
Фото: Генеральний штаб ЗСУ / Facebook

У Силах безпеки і оборони України у період з грудня 2023 року по січень 2024 року впровадили ще 18 стандартів НАТО, серед яких навігація та робота водолазів.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства оборони України. 

Зазначається, що серед стандартів, які запроваджені в рамках Цілей партнерства Україна-НАТО:

  • стандарти щодо захисту військ (сил) ЗСУ;
  • навчання Військово-Морських Сил зі зв'язку, комунікаційних та інформаційних систем, транспортного забезпечення.

Крім того, в ініціативному порядку Україна запровадила стандарти, які стосуються навігаційно-гідрографічної підтримки, водолазної діяльності, пально-мастильних матеріалів.

Як повідомляють в Міноборони, загалом у відомстві та ЗСУ й інших складових сектора безпеки і оборони запроваджено 315 стандартів НАТО:

  • 192 (88% від запланованого) – в рамках Цілей партнерства Україна-НАТО, які є першочерговими стандартами Альянсу;
  • 123 – в ініціативному порядку, що впроваджуються Україною поза Цілями партнерства.

Наразі в НАТО існує 1135 стандартів - тобто, в Силах безпеки і оборони України вже запроваджено майже 28% від загальної кількості.

За словами заступника міністра оборони генерал-лейтенанта Івана Гаврилюка, це більше, ніж прийнято у деяких державах-членах НАТО, що приєдналися під час останньої хвилі розширення Альянсу.

Він зазначив, що у 2024 році планується запровадити ще 50 стандартів НАТО у секторі безпеки.

Раніше повідомлялося, що протягом листопада-грудня 2023 року в Міноборони та ЗСУ запроваджено ще 7 стандартів Альянсу. Серед них – стандарти щодо навігаційно-гідрографічної підтримки, ведення бойових дій, якості пально-мастильних матеріалів, підготовки Військово-Морських Сил зі зв’язку.

Також в ЗСУ впроваджується автоматизована система управління оборонними ресурсами на базі System Analysis Program Development (SAP). Це провідна система у світі у сфері логістики.

Після того, як Міністерство оборони України кардинально перебудувало архітектуру закупівель і привело її у відповідність до стандартів НАТО, протягом чотирьох місяців відомству вдалося зекономити на закупівлях приблизно 3,5 млрд гривень.