НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,75

41,65

EUR

46,63

46,45

НАБУ завершило розслідування проти тестя Насірова щодо "відмивання" хабаря від Бахматюка

Олександр Глімбовський
Справу проти будівельного бізнесмена Олександра Глімбовського дорозслідували

Розслідування у справі проти особи, наближеної до колишнього голови Державної фіскальної служби Романа Насірова та його радника, причетних до реалізації схеми з легалізації частини хабаря, який Насіров одержав у 2015–2016 роках, завершено. Як повідомляють Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура, таке рішення прокурор ухвалив 10 вересня.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Мова йде про рекордний хабар у розмірі понад 722 мільйона гривень, що надавався за забезпечення відшкодування ПДВ компаніям, підконтрольним власнику агрохолдингу Ukrlandfarming Олегу Бахматюку, в розмірі понад 3,2 мільярда гривень.

В рамках розслідування, яке проводило НАБУ, було встановлено, що впродовж грудня 2015 року – березня 2016 року наближена до колишнього голови ДФС особа посприяла йому в отриманні частини неправомірної вигоди.

Держоргани не називають ім'я фігуранта, втім раніше ЗМІ повідомляли, що це власник групи будівельних компаній "Альтіс-Холдінг" Олександр Глімбовський, який доводиться Насірову тестем.

За даними слідства, він забезпечив отримання частини хабаря в сумі понад 13 мільйонів євро на рахунки підконтрольної компанії-нерезидента (Британські Віргінські острови). Протягом травня 2017 року – квітня 2018 року ці гроші були легалізувані через купівлю житлового та офісного комплексів із паркінгом у центрі Києва.

За даними слідства, придбання нерухомості в центрі столиці фактично здійснювалося на підставі розрахунків між двома компаніями-нерезидентами в банках Швейцарії, мало прихований характер та відбувалося під виглядом оплати акцій ще однієї компанії.

НАБУ вдалося повністю встановити природу фінансових перерахувань між цими компаніями-нерезидентами попри те, що з 2019 року отримання інформації про рух коштів в іноземних банках щодо певних товариств блокувалося зацікавленими особами.

Зі свого боку радник Насірова легалізував іншу частину хабаря в сумі 7,9 мільйона євро, яка перебувала на рахунках підконтрольної йому компанії, зареєстрованої на Британських Віргінських островах.

У січні 2017 року 5,5 мільйона доларів були використані для укладення агентського договору, а ще 2,8 мільйона євро – як оплата за договорами купівлі-продажу у квітні-серпні 2018 року.

Наприкінці 2023 року антикорупційні органи домоглися накладення арешту на 81 об’єкт нерухомості та понад 30 мільйонів гривень, які власник групи будкомпаній набув саме завдяки легалізованим коштам.

Дії Глімбовського кваліфіковані за частиною 5 статті 27 та частиною 4 статті 368 (пособництво в одержанні хабаря в особливо великому розмірі, або вчинене службовою особою, яка займає особливо відповідальне становище), частиною 3 статті 209 Кримінального кодексу (відмивання майна в особливо великому розмірі). Раднику ж колишнього топпосадовця інкримінують лише відмивання майна.

Нагадаємо, Насірова було викрито на одержанні хабаря від Бахматюка у жовтні 2022 року. Уже в лютому 2023 року розслідування стосовно нього та його радника було завершено, а 24 травня того ж року обвинувальний акт направлено до суду для розгляду по суті.

В свою чергу, в квітні 2023 було завершено розслідування, а в лютому 2024 року передано до суду справу проти Бахматюка за обвинуваченням в наданні хабаря Насірову. Сам бізнесмен живе в Австрії, яка відмовляється видавати його Україні.

Натомість Насіров провів в українському слідчому ізоляторі півтора роки, але в травні 2024 року вийшов звідти під заставу, коли її зменшили майже в 10 разів від початкової. В червні ж НАБУ повідомило, що розкрило схему, за якою кошти, отримані ексголовою ДФС, було легалізовано.