Кожному четвертому українцю загрожує психічний розлад через війну – ВООЗ

Кожному четвертому українцю загрожує психічний розлад через війну – ВООЗ

У Всесвітній організації охорони здоров’я (ВООЗ) заявили, що 10 мільйонів українців, або приблизно чверть населення, можуть страждати від розладу психічного здоров’я через війну.

Про це повідомляє Reuters.

"За оцінками ВООЗ, до 10 мільйонів людей знаходяться під загрозою того чи іншого психічного розладу, від тривоги та стресу до більш важких станів", – сказав представник ВООЗ в Україні Ярно Хабіхт під час прес-брифінгу в Женеві.

За його словами, більш важкі стани включають посттравматичний стресовий розлад (ПТСР), викликаний тривожними подіями. Кількість випадків зростає після 10 місяців конфлікту, що спонукало  ООН запустити онлайн- служби психологічної підтримки.

Крім того, українська система охорони здоров’я перебуває під тиском після російського вторгнення в лютому. 

Згідно з даними ВООЗ, на сьогоднішній день було здійснено щонайменше 700 атак на українську систему охорони здоров’я , а збільшення кількості атак на критично важливу інфраструктуру  посилило проблему, спричинивши відключення електроенергії.

Хабіхт сказав, що респіраторні захворювання зростуть із холодною погодою та недостатнім опаленням, як і автомобільні аварії, спричинені неосвітленими вулицями через відключення електроенергії.

"Система охорони здоров'я функціонує. Але оскільки це 10 місяць війни, це величезний стрес-тест. Ми постійно бачимо нові виклики", - підкреслив представник ВООЗ.

Зазначимо, за прогнозами Міністерства охорони здоров'я, понад 15 мільйонів українців потребуватимуть психологічної допомоги за наслідками війни.

Лише за перші 6 місяців 2022 року українці купили антидепресантів на 496 мільйонів гривень, що на 41% більше, ніж за аналогічний період минулого року.