В Одесі знесуть пам’ятник російському письменнику Горькому

горький одеса пам'ятник
В Одесі знесуть пам’ятник російському письменнику Горькому

Одеська міськрада ухвалила рішення щодо знесення пам'ятника російському письменнику Максиму Горькому.  Таку пропозицію підтримали члени історико-топонімічної комісії Одеської міськради на засіданні 16 березня - повідомляє місцеве видання.

Погруддя письменника планують перенести на іншу локацію. Поки що влада не називає, де саме зберігатимуть пам'ятник.

Одеська міськрада ухвалила рішення щодо знесення пам'ятника російському письменнику Максиму Горькому. Дані: DumskayaNet

Зазначимо, що демонтований в грудні 2023 року пам'ятник Катерині Другій перенести до Одеського художнього музею "Засновникам Одеси". До рішення про демонтаж монумент в Одесі неодноразово обливали фарбою. Тому до знесення скульптуру обернули в чорний поліетилен і обнесли.

21 березня 2023 року Рада заборонила надавати географічним об'єктам в Україні назви, які пов'язані (пропагують або символізують) із Росією та Російською імперією. Ініціатори вважають, що ухвалення законопроєкту забезпечить зменшення впливу РФ на внутрішню політику України та світогляд громадян, створить передумови для "запобігання агітаційно-пропагандистській діяльності вороже налаштованих до України осіб", прискорить дерадянізацію та дерусифікацію країни та сприятиме зміцненню духу та моралі української нації.

Нагадаємо, у лютому 2023 року У Києві перейменували проспект Перемоги і ще 31 вулицю. Площа Перемоги називатиметься площа Галицька, а провулок Мічуріна - провулок Болсуновський. Брест-Литовське шосе перейменували у Берестейське шосе, а вулицю Петрівську на вулицю Вознесенський Яр.

У 2022 році Київ очолив рейтинг українських міст за кількістю перейменованих топонімів. За цей час змінили назву 237 топонімів: назв вулиць, провулків, районів, бульварів, парків, скверів, площ, озер та навіть теплоходів, які були пов'язані з державою-агресором РФ.