В Одесу прибуде місія ЮНЕСКО для оцінки збитків від ударів РФ

Зруйнований Спасо-Преображенський собор. Фото: Олексій Кулеба/Telegram
Зруйнований Спасо-Преображенський собор в Одесі. Фото: Олексій Кулеба/Telegram

Місія ЮНЕСКО прибуде до Одеси найближчими днями. Вона проведе попередню оцінку пошкоджень об’єктів культурної спадщини внаслідок російських ударів.

Про це повідомила пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики.

В ЮНЕСКО наголосили, що умисне завдання ударів по культурних об'єктах та їхнє знищення і пошкодження можна прирівняти до воєнного злочину. 

Водночас, як зазначається, Росія досі має членство в ЮНЕСКО.

"Очікуємо активних дій задля збереження та відновлення нашого культурного спадку та закликаємо виключити Росію зі складу країн-учасниць Організації", - зазначили у міністерстві.

Нагадаємо, у січні міжнародна організація ЮНЕСКО задовольнила заявку України та внесла історичний центр Одеси до Списку всесвітньої спадщини. 

Обстріли Одеської області: що відомо

Після виходу Росії з "зернової угоди", окупанти активізували обстріли Одеської області. Фактично відразу після оголошення про призупинення участі російський ракетний удар вивів з роботи значну частину зернової експортної інфраструктури порту "Чорноморськ".

Згодом Одеська область зазнала ще декількох атак поспіль. 23 липня росіяни вдарили по об'єктах всесвітньої спадщини у Одесі, зокрема, руйнувань зазнав Спасо-Преображенський собор.