Міністр агрополітики назвав строки відновлення порту "Чорноморськ"

Міністр агрополітики назвав строки відновлення порту "Чорноморськ"
Пошкоджений силос в порту "Чорноморськ". Фото: сайт Мінагрополітики

Російський ракетний удар в ніч з 18 на 19 липня вивів з роботи значну частину зернової експортної інфраструктури порту "Чорноморськ", для його повноцінного відновлення знадобиться не менше року, повідомив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський.  

Про це йдеться в повідомленні Мінагрополітики.

"Найбільше постраждала зернова інфраструктура міжнародних та українських трейдерів та перевізників Kernel, Viterra, CMA CGM Group. Це терористичний акт не проти України, а проти всього світу. Продовольча безпека якого знову під загрозою. Людство опинилося в заручниках у країни терориста, яка шантажує весь світ голодом. Світ має відреагувати жорстко і відповідно до ситуації!", - зазначив міністр.  

Також він підкреслив, що країна-агресор РФ 18 та 19 липня обстріляла ракетами зернові термінали та портову інфраструктура в портах Одеси та Чорноморська, які були задіяні в "зерновій ініціативі"

За даними відомства, ракетний удар в ніч на 19 липня вивів з роботи значну частину зернової експортної інфраструктури порту Чорноморськ. За оцінками спеціалістів, для повноцінного відновлення постраждалих об’єктів знадобиться не менше року.

Микола Сольський констатував, що країна-агресор РФ вкотре довела, що людські цінності для неї є порожнім звуком, а довіри до її слів як не було, так і немає.

У порту Чорноморська також були знищені 60 тис. тонн зерна, яке мало бути завантажене на великотоннажне судно і відправлене зерновим коридором ще 60 днів тому

"Якщо ми не зможемо експортувати продовольство, то населення найбідніших країн опиниться на межі виживання! Крім того, постраждає економіка не лише України, а й світу. Зросте ціна на збіжжя і не всі країни зможуть дозволити собі купувати с/г продукцію, а значить ціна значно зросте на продукти харчування: борошно, крупи, мʼясо", - наголосив Микола Сольський.

Постраждале зерносховище в порту "Чорноморськ". Фото: сайт Мінагрополітики

Президент України Володимир Зеленський 19 липня заслухав на селекторній нараді  інформацію про нічні російські удари по Одещині та іншим регіонам. Він дав доручення військовим посилити захист портової інфраструктури.

Загалом, російські окупанти вночі 19 липня атакували Україну ракетами та безпілотниками з південного напрямку. Сили ППО знищили 37 повітряних цілей.

Одеську область ворог атакував десятками ракет та безпілотників, внаслідок чого пошкоджені будинки, зерновий  і олійний термінал, промисловий об'єкт та туристичні бази. Постраждали понад 10 людей.

Напередодні вночі, 18 липня, Росія також атакувала портову інфраструктуру в Одеській області.

Російські обстріли додатково ускладнять експорт агропродукції

Російські обстріли портів Одеси та Чорноморська додатково ускладнюють ситуацію з експортом зерна з України, особливо з урахуванням повідомлення агентства Bloomberg, яке заявило про плани Польщі та Словаччини продовжити заборону імпорту українського зерна до кінця року. За інформацією ЗМІ, представники п’яти країн ЄС зустрінуться у Варшаві 19 липня і підготують заяву для Європейської комісії, щоб продовжити заборону на імпорт українського продовольства, а також поширити її на інші товари. 

Навесні 2023 року кілька держав Євросоюзу спершу самостійно вирішили призупинити імпорт ряду українських сільськогосподарських товарів. Це відбулося після того, як фермери в низці країн протестували через безмитний імпорт українського зерна, який призвів до зниження їхніх доходів. Єврокомісія розкритикувала такі кроки, назвавши односторонні дії держав-членів ЄС щодо торгівлі неприйнятними.

Але потім було проведено перемовини, за результатами яких імпорт низки товарів до Болгарії, Польщі, Румунії, Словаччини й Угорщини заборонили на рівні Єврокомісії. Під обмеження потрапили пшениця, кукурудза, ріпака та насіння соняшника українського походження. Транзит продовольства через ці країни зберігся.

Наразі передбачається, що ці заходи діятимуть до 15 вересня. Однак прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявляв, що його країна хоче дотримуватися чинної політики щодо імпорту українського продовольства й після цієї дати.