НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,75

41,65

EUR

46,63

46,45

Вже 200 розробок від учасників кластера Brave1 відповідають стандартам НАТО

Вже 200 розробок від учасників кластера Brave1 відповідають стандартам НАТО
Дрон-бомбер Hummel. Фото: t.me/zedigital

200 розробок оборонного кластера Brave1 відповідають стандартам НАТО - кодифіковані розробки держава може контрактувати та постачати на фронт. 

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Він зазначив, що завдяки кодифікації різні країни використовують однакові назви й коди для військової техніки та запчастин.

За словами очільника Мінцифри, кодифіковані розробки містяться в одному реєстрі. Це допомагає аналізувати потреби Сил оборони та інтегрує українські оборонні інновації в євроатлантичний простір.

Також повідомляється, що Brave1 допомагає учасникам кластера успішно дійти до етапу кодифікації, залучити інвестиції, отримати грантову підтримку й випробувати розробку на полігоні, щоб рішення було максимально якісним та готовим до використання військовими.

"Уже кодифіковано 200 розробок. Це класна цифра, яка, упевнений, зростатиме", - заявив Федоров.

Які розробки кодифіковано:

  • 110+ безпілотників; 
  • 30+ наземних роботизованих комплексів; 
  • 30+ засобів радіоелектронної боротьби; 
  • засоби зв’язку, транспорт та інші технологічні оборонні рішення.

Голова Мінцифри зауважив, що значну частину обладнання вже закуповують та активно використовують українські військові.

Про Brave1

Кластер Brave1 був запущений 26 квітня 2023 року з метою забезпечити Збройні Сили України новітніми оборонними технологіями. У ньому інноватори та інженери розвивають власні ідеї для допомоги українським захисникам.

Зокрема, українські розробники створили багаторазовий дрон-бомбер Hummel, який може нести вагу до 2 кг на відстань до 20 км. Дрон уже успішно використовують у підрозділах Сил оборони України на різних ділянках фронту.

Також в межах кластеру українські розробники з команди FoxTac розробили платформу з дистанційним керуванням, яка здатна евакуйовувати поранених з поля бою.

Крім того, розробники зі SkyLab UA створили стратегічний ударний дрон Shoolika mk6. Безпілотник може завдавати точних ударів й особливо ефективний у нічних операціях — у нього топові нічні візуальні системи.

На базі кластеру Brave1 розробники презентували Ratel Deminer — дистанційний мінний трал, який знаходить та нейтралізує протипіхотні міни. Комплекс отримав статус BRV1, тобто розробку визначили пріоритетною для Сил безпеки і оборони.

Раніше повідомлялося, що українські винахідники кластеру Brave1 розробили систему AD Counter FPV, яка блокує радіочастоти для російських FPV-дронів.

Також нагадаємо, що українські розробники створили унікальну мобільну систему радіоелектронної розвідки РЕБ ЕТЕР, яка допоможе перевіряти сигнали ворожого РЕБу перед запуском дронів.

Додамо, що українські інженери розробили розвідувальний безпілотник WarDog, який здатний вести розвідку в умовах складних рельєфів та під дією ворожого РЕБ.

А у червні Brave1 представив роботизований комплекс для розвідки та атаки Moroz.