В Україні знаходиться 3,7 млн активних криптогаманців - оцінки експерта

Українці активно використовують криптогаманці під час війни. Джерело: depositphotos
Українці активно використовують криптогаманці під час війни. Джерело: depositphotos

Згідно з даними дослідницької компанії Tripple A, у 2021 році в Україні володіли криптовалютою 5,5 млн людей (12,7% населення), а у 2022 році - 6,5 млн (15,72%). У 2023 році кількість активних криптовалютних гаманців знизилась на 33%, вважає фінансовий радник Михайло Пацан. Про те, що таке криптогаманці та як їх правильно обирати, Delo.ua розповідає у статті "Обираємо найкращі криптогаманці осені 2023 року".

 

За оцінками Михайла Пацана, у  2022 році в Україні налічувалось біля 5,5 млн, а у 2023-му -  біля 3,7 млн. Зниження на третину активності в криптосфері визване посиленням регулювання криптовалюти:

  • В лютому 2023 року активізувались перевірки банків на предмет міскодінгу, а віртуальні активи віднесли до "високоризикових операцій". 
  • В травні 2023 в Європі було прийняті правила регулювання криптоактивів MICA. Згідно з нововведеннями всі сервіс-провайдери, що надають послуги по роботі з криптоактивами, мають адаптувати діяльність під ці правила протягом 12-18 місяців.

"Україна, як потенційний член Євросоюзу, також пробує інтегрувати ці правила. Сьогодні ведеться обговорення, щодо їх імплементації між регулюючими органами, державою і бізнесом", - говорить Пацан. 

Чому українці використовують криптогаманці під час війни

Загалом населення й надалі буде використовувати гаманці для закордонних переказів, купівлі товарів в Україні та за кордоном, зберігання цінностей, впевнений Михайло Пацан. Але кількість активних криптогаманців поки не буде швидко зростати: у 2024 році статистика залишатиметься максимум на рівні 2022 року. А масове прийняття криптовалют, зокрема, й збільшення активних криптогаманців в Україні, стане можливим після узгодження правил регуляції цих активів, вважає експерт. Реальний дедлайн - не раніше 2025 року.

Раніше повідомлялося, що УВКБ ООН пересилає допомогу українським переселенцям криптовалютою.

Більше про те, що таке криптогаманці, в чому полягає різниця між гарячими та холодними гаманцями та як їх правильно налаштувати, читайте у статті Delo.ua "Обираємо найкращі криптогаманці осені 2023 року".