Зеленський доручив розробити план продовольчої трансформації України

Зеленський доручив розробити план продовольчої трансформації України
Зеленський доручив розробити план продовольчої трансформації України

Президент Володимир Зеленський доручив Кабінету міністрів розробити план продовольчої трансформації України на період до 2030 року.

Про це йдеться в Указі президента №41/2022 від 7 лютого.

Так, з метою "сталого економічного розвитку України, забезпечення національних інтересів у сфері продовольчої безпеки та подальшого утвердження нашої держави як одного зі світових лідерів постачання окремих видів сільськогосподарської продукції та продовольчих товарів" Зеленський доручив Кабміну за два місяці розробити та затвердити план заходів щодо трансформації продовольчих систем в Україні на період до 2030 року.

У ньому мають бути передбачені національні пріоритети цієї трансформації, зокрема:

1) визначення національних пріоритетів трансформації продовольчих систем в Україні на період до 2030 року, у тому числі за такими напрямами, як здорове харчування, дружнє до довкілля виробництво, стійкість до ринкової нестабільності та доступність харчових продуктів для всіх груп населення;

2) забезпечення реалізації національних пріоритетів трансформації продовольчих систем в Україні на період до 2030 року, зокрема, при розробці проєктів прогнозних та програмних документів та проєктів нормативно-правових актів, насамперед у сферах сільського господарства, з питань продовольчої безпеки, безпеки та якості харчових продуктів;

3) запровадження системи моніторингу реалізації національних пріоритетів трансформації продовольчих систем в Україні на період до 2030 року з обов'язковим оприлюдненням результатів такого моніторингу щорічно до 1 березня року, що настає за звітним.

Продовольча система включає всіх учасників ланцюга виготовлення продуктів харчування – від первинного виробника до реалізації продукції споживачам.

Повідомляється, що Указ набирає чинності з дня його опублікування.  

Нагадаємо, через дикі ціни на газ багато підприємств в Україні виявилися   на межі виживання. На межі розорення виявилися й виробники соціально важливих продуктів. Першими на сполох забили пекарі. За ціни на газ 65-75 тисяч за тисячу кубометрів виробляти хліб в Україні стало неможливо. Пізніше до них приєдналися молочники і птахівники.

Оскільки під загрозою опинилася продовольча безпека України, влада пішла бізнесу назустріч і вирішила надати якісь пільги і для виробників соціально важливих продуктів харчування.

Так, 31 грудня 2021 року Кабінет міністрів з ініціативи Офісу президента встановив торгову надбавку у розмірі не вище 1% за постачання природного газу власного видобутку виробникам низки продовольчих товарів, які мають суттєву соціальну значущість.

Крім високої ціни газ, проблема також у державному регулюванні цін на соціальні продукти у вигляді граничної надбавки в 10% на такі продукти. У компанії АТБ вже заявили, що мережі можуть перестати продавати соціальні продукти: олію, гречку, яйця, хліб та цукор.