Intel за $5,4 млрд купує ізраїльську компанію Tower Semiconductor та розширює виробництво мікросхем

чіпи
Мікропроцесор Intel. Фото: pixabay.com

Intel уклав угоду про покупку ізраїльського виробника чіпів Tower Semiconductor за 5,4 мільярда доларів. Це придбання зроблено на тлі попиту, що росте, на напівпровідники, повідомляє CNBC.

Компанія Tower Semiconductor спеціалізується на аналогових чіпах, що використовуються в автомобілях, медичних датчиках та керуванні живленням.

Це придбання зміцнить присутність Intel на ринку, де домінує тайванська TSMC, найбільший у світі виробник мікросхем, у той час, як глобальна нестача напівпровідників перешкоджає виробництву різної техніки - від смартфонів до автомобілів.

Tower інвестує обладнання на своїх виробничих майданчиках в Ізраїлі, США та Японії, щоб збільшити продуктивність з випуску чіпів. Виробник має п'ять майданчиків в Ізраїлі та близько 14 тисяч співробітників.

Генеральний директор Intel Пол Гелсінджер заявив, що угода відкриває нові можливості для існуючих і майбутніх клієнтів в епоху безпрецедентного попиту на напівпровідники.

Угода вимагає схвалення регулюючих органів, у тому числі акціонерів Tower. Очікується, що вона буде закрита приблизно через 12 місяців, оскільки вже була одноголосно схвалена   порадами директорів обох компаній.

Tower залишиться незалежним до закриття угоди. Потім компанія буде інтегрована в Intel Foundry Services (IFS), яку Intel створила рік тому, щоб допомогти задовольнити зростаючий глобальний попит на виробничі потужності напівпровідників.

Нагадаємо, через дефіцит чіпів вже постраждали багато відомих виробників. Акції Sony впали приблизно на 13% з початку фінансового 2021 року, який закінчується у березні, при цьому вартість компанії знизилася на 25,71 млрд доларів. Основна причина в тому, що японський гігант скоротив план продажів ігрових приставок PS5 на весь рік з 14,8 млн до 11,5 млн штук.

Критична ситуація з нестачею мікропроцесорів у різних галузях промисловості може ще більше посилитися. Підприємства Kioxia Holdings Corp. та Western Digital змушені зупинити заводи з виробництва чіпів NAND, що знаходяться в японських містах Йоккаїті та Китакамі.