"Курс гривні стабілізувався, а прогнози Ванги про війну не справдилися": Зеленський виступив на відкритті сьомої сесії Верховної Ради

"Курс гривні стабілізувався, а прогнози Ванги про війну не справдилися": Зеленський виступив на відкритті сьомої сесії Верховної Ради
Зеленський повідомив про стабілізацію ситуації у різних секторах української економіки. Фото: прес-служба ВП

Президент України Володимир Зеленський 1 лютого виступив на відкритті сьомої сесії Верховної Ради ІХ скликання. Глава держави, окрім іншого, розповів про реальну ситуацію в українській економіці.

Президент наголосив, що стратегічні галузі продовжують стабільно розвиватися, курс національної валюти стабілізувався і немає причин для паніки.

"Наша економіка стабілізується, у фінансовій системі все під контролем, надходження до бюджету в січні перевиконані на 7 мільярдів гривень. Гривня почувається краще – учора зміцнилася на 30 копійок, поступово повертаємось до стабільного та запланованого курсу", – розповів Зеленський.

Майже тиждень, як зазначив президент, на міжнародних фінансових ринках спостерігається позитивна динаміка щодо українських облігацій.

Гарант додав, що в перші дні лютого, як і планувалося, можуть підписати угоду про зону вільної торгівлі з Туреччиною. Зеленський упевнений, що це добрий сигнал для економіки загалом.

Крім того, він окремо відзначив підтримку, яку Україна отримує від міжнародної спільноти. Йдеться не лише про фінансову та військову допомогу, а й загалом про позицію інших країн щодо військового конфлікту України з Росією.

Зеленський наголосив, що візити міжнародних партнерів свідчать про стабілізацію ситуації всередині держави.

"Така інтенсивність візитів — це серйозний фактор стабілізації всередині нашої держави. Чутки, плітки, прогнози експертів, великих блогерів та Ванги не виправдалися", — вважає президент.

Зазначимо, глава МЗС України Дмитро Кулеба напередодні повідомив, що найближчими днями Україну одночасно відвідають прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон, прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький та прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, а також продовжиться "парад візитів" міністрів закордонних справ країн Євросоюзу..

Щодо курсу долара, про який говорив Зеленський, то дійсно після різкого падіння гривня почала зміцнюватися. Як розповіли експерти виданню Delo.ua, гривня вже дорожчала до 28,55 грн/$. Нерезиденти знизили свою активність під впливом пом'якшення риторики щодо можливого повномасштабного вторгнення армії РФ до України, пояснили аналітики.