Газ подорожчав. Чи зможе Україна запастись паливом для успішного проходження зими?

Газ подорожчав. Чи зможе Україна запастись паливом для успішного проходження зими?

Експерти не сумніваються, що "Нафтогаз" має достатньо газу для успішного проходження опалювального сезону, однак є кілька важливих нюансів. Наприклад, не весь газ, що зберігається у ГТС, належить "Нафтогазу".

На українському ринку газу склалися досить незвичайні умови. Так, 1 липня вартість газу вперше в історії перевищила 15 тис. грн. за 1 тис. куб. м. Це було зумовлено зростанням цін на європейському ринку, що перевищували $400. А наприкінці липня вартість на спотовому ринку у Європі перевищила $500 за 1 тис. куб. м.

Не виключено, що ціни на газ зростатимуть і надалі. Найбільший попит на газ, а отже, є передумови для підвищення цін, очікуються з початком опалювального сезону. У червні Кабмін розпочав підготовку до опалювального сезону, визначивши, що для його комфортного проходження до підземних газосховищ потрібно закачати 17 млрд куб. м.

Процес спочатку йшов досить мляво , напевно через розігріті європейські ціни. Однак у липні про перетор газотранспортної системи закачав у ПСГ майже 500 млн куб. м газу, що дозволило накопичити потрібні для опалювального сезону 17 млрд куб. м. Газ з Угорщини та Польщі імпортували шляхом віртуального реверсу, і найімовірніше за цінами на європейських хабах.

Причому не весь цей газ належить "Нафтогазу". В українських ПСГ є газ приватних українських та іноземних компаній (нерезидентів), а також так званий технічний газ, викачати який у разі гострої потреби теоретично можна, але потім ці ПСГ навряд чи вдасться повноцінно використати.

При цьому "Нафтогаз", згідно з раніше взятими на себе зобов'язаннями, в опалювальному сезоні повинен буде поставити газ компанії "Є Енергія" за досить невисокими цінами. Також постачатиме газ теплокомуненерго. Для них ПСО скасували , однак, якщо врахувати бажання влади тримати тарифи для населення в рамках розумного, повністю слідувати ринковим трендам з такими клієнтами "Нафтогазу" теж не дадуть.

Розповідаємо, чи зможе Україна у поточній ціновій кон'юнктурі нагромадити достатньо запасів, щоб щодо комфортно пройти опалювальний сезон 2021/2022, а "Нафтогаз" міг поставити газ населенню у рамках заявлених контрактів?

До початку опалювального сезону Україна може нагромадити у ПСГ 19 млрд куб. м

Як зазначає засновник консалтингової компанії EXPRO Consulting Геннадій Кобаль, незважаючи на виконання плану із закачування в українські ПСГ 17 млрд куб. м. газу, закачування продовжується.

"У нас зараз два джерела накопичення газу. По-перше, близько 15 мільйонів кубометрів на добу власного видобутку закачується в ПСГ (десь 54 млн куб. м ми видобуваємо, а 40 млн куб. м споживаємо). По-друге, імпорт становить ще 15 мільйонів кубометрів. Разом щодня приблизно 30 млн куб. м закачується в ПСГ", - говорить Кобаль.

За його словами, до кінця літа Україна може нагромадити 18 млрд куб м. газу. При цьому у вересні закачування продовжиться, хоч і меншими темпами. До початку опалювального сезону Україна може розраховувати на 19 млрд куб м. газу у своїх ПСГ.

Чи вистачить газу пройти зиму?

При цьому, як каже Кобаль, із загальної кількості газу у ПСГ "Нафтогазу" належить 7 млрд куб. м. Окремо там зберігається газ його дочірньої компанії "Нафтогаз Трейдінг" та Оператора газотранспортної системи. Таким чином державним компаніям належить близько 11,5 млрд. куб. м, ще 4 млрд. куб. м – нерезидентам.

"Цього має вистачити, якщо порівнювати з попередніми роками. Ми можемо розраховувати на 19 млрд. куб. м до початку опалювального сезону, з них близько 3,5-4 млрд. куб. м будуть іноземні компанії на митному складі. Близько 4,6 млрд. куб. .м - це технічний газ, який не піднімається", - каже Кобаль.

За словами експерта, у "Нафтогазу" підписано договори з 20 компаніями на постачання газу. Навіть без урахування ТКЕ НАК має поставити 9,5 млрд куб. м. При цьому "Укргазвидобування" видобуває 1,1 млрд. куб. м на місяць.

"За півроку опалювального сезону "Укргазвидобування" видобуває 6,6 млрд куб. м плюс є закачаний газ. Теоретично цього має вистачити, але дуже багато залежатиме від того, коли ми почнемо і закінчимо опалювальний сезон, тобто від погодних умов. Тоді споживання може відрізнятися в рази", - каже Кобаль.

У свою чергу, директор спеціальних програм НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев зазначає, що технічний газ не входить до заявлених державою запасів. При цьому на початок закачування в українських ПСГ вже було 15 млрд куб. м.

"Закачати 2 млрд куб. м газу і всім розповідати, що все чудово, — це виглядає трішки смішно. При цьому наявність чи відсутність газу в ПСГ ніяк не відбивається ні на обсягах постачання, ні на ціні цього ресурсу. Тому якась сакральна цифра"17 ", яка щорічно з'являється у планах підготовки до опалювального сезону, потрібна лише для того, щоб розвісити чергову порцію локшини на вуха громадян України. Оскільки жодного відношення ні до ціни, ні до "Нафтогазу", ні до попиту ці 17 млрд куб. мають", - каже Рябцев.

За словами експерта, щоб забезпечити ТКЕ та домогосподарства газом під час опалювального сезону, потрібно в середньому близько 15 млрд куб. м. Багато залежатиме від того, наскільки холодною буде зима.

"З цих 15 млрд в 10 млрд куб. м із цих 15 це газ внутрішнього видобутку. З цих 10 млрд близько 8 млрд видобуває "Укргазвидобування". З тих імпортних обсягів, які там залишаються порядку (5 млрд куб м.) 3 це те що купує "Нафтогаз". Виходить, що "Нафтогаз" забезпечує в опалювальний сезон приблизно 11 млрд. куб. м, а це приблизно 70%", - говорить Рябцев.

Він не сумнівається, що "Нафтогазу" цілком вистачить газу на опалювальний сезон 2021/2022. Газ не є дефіцитним товаром, тому держкомпанія завжди зможе його докупити питання лише в ціні.

А співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич оцінює запаси газу, необхідні для проходження опалювального сезону, у 10 млрд. куб. м. Крім того, в опалювальний сезон Україна імпортує газ і може використати газ нерезидентів, завантажений до українських ПСГ. Якби його не було, не було б тиску. Тоді "Нафтогазу" складніше було б відбирати свою частину із ПСГ у разі форс-мажорів.

"Я не бачу критичних ризиків. Вийшли з минулого сезону з великими запасами. Наразі колосальні ціни на європейському ринку. Вони до липня тягли, не купували, потім зрозуміли, що далі відкладати нікуди, і почали закачувати", - каже Марунич.

Високі, ціни та фактор транзиту

При цьому Марунич зазначає, що через високі ціни на європейському ринку "Нафтогаз" опинився у досить непростих фінансових обставинах: на українській біржі газ коштує 15 грн за 1 куб. м, а компанія має продавати його газзбуту по 7,4 грн.

"Цей рік буде так само, як і минулий для "Нафтогазу" збитковим. З'явиться привід звільнити і Вітренко так само, як звільнили Коболєва", - каже Марунич, зазначаючи, що юридично "Нафтогаз" являє собою компанію, яка має заробляти гроші, однак слід враховуватиме й те, що ця компанія виконує соціальну функцію.

Високі ціни на газ на європейському ринку вважають проблемою і у "Нафтогазі". За словами директора інтегрованих комунікацій "Нафтогазу" Максима Білявського, схожа ситуація на європейському ринку газу була у березні 2018 року. Через аномально холодну зиму різко збільшилося споживання газу, що призвело до його дефіциту. Тоді спотова ціна за 1 тис. куб. м зросла до $1 тис.

"Цього разу цінова ситуація на торгових майданчиках найбільшою мірою викликана штучними обмеженнями поставок від "Газпрому", а також зменшенням поставок зрідженого газу. Через зростання котирувань на ринках Азіатсько-Тихоокеанського регіону (найбільший кластер споживачів зрідженого газу), американські компанії збільшили експорт газу до цього регіону. Поки що поставляється 46% від загального обсягу експорту США", — каже Білявський.

За його словами, у найближчі три роки очікувати на суттєве зменшення котирувань на блакитне паливо на європейському ринку не варто. Причин кілька. По-перше, падіння видобутку на найбільшому європейському родовищі газу Гронінген. По-друге, зростання попиту на газ в ЄС через European Green Deal та CBAM, який? у найближчі п'ять років остаточно витіснить теплову генерацію і, відповідно, спонукатиме виробників електроенергії збільшувати частку споживання газу. По-третє, падіння видобутку США.

У "Нафтогазі" запевняють, що враховують майбутню кон'юнктуру ринку та працюють над збільшенням українського видобутку.

Рябцев бачить ризики для опалювального сезону не лише у цінах на газ. За його словами, в українській газотранспортній системі є проблема технічного характеру. Вона полягає в тому, що система транзитних магістральних трубопроводів є фізичною частиною системи розподільчих трубопроводів. Тобто фактично тиск у розподільчих трубопроводах визначається тиском транзитних магістральних трубопроводів. І якщо тиск транзитних трубопроводів впаде до якогось мінімуму, то неможливо буде забезпечити газом споживачів на півдні та сході України. Потрібно буде зупиняти одні компресорні станції та запускати інші. Але це завдання одного місяця.

У свою чергу Кобаль зазначає, що через цю особливість українських ГТС проблем Україні в майбутньому опалювальному сезоні може додати Росія.

"Дуже важливо, як "Газпром" транспортуватиме газ через Україну. За умовами контракту Росія може заплатити і не транспортувати газ. Мова не в грошах, вона заплатить. Проблема в тому, що оскільки ми маємо основні обсяги ПСГ на заході України, а споживачі по всій Україні, нам буде складно поставити газ до Одеси та Дніпра. Зараз газ йде зі сходу на захід, а якщо Росія припинить постачання, нам потрібно буде розгортати цей потік і постачати газ із заходу на схід", - каже експерт.

При цьому Кобаль зазначає, що це завдання є цілком вирішальним, все залежатиме від того, скільки газу в ПСГ, оскільки потрібно буде забезпечувати високий тиск у системі.

"Якщо будуть сильні морози, то невідомо, чи вистачить нам технічних можливостей постачати газ із заходу на схід та південь. Це досить серйозні ризики і про них знають у нашій ГТС", - говорить Кобаль.

За словами експерта, якщо Росія постачатиме газ до Європи через Україну, тоді проблем не повинно бути: "У нас буде тиск у системі, буде йти газ, є запаси, які дозволять нам без проблем пройти опалювальний сезон.

Степан Крока, спеціально для Delo.ua