Гетманцев пропонує Раді з квітня прив'язати ренту на видобуток газу до ціни його продажу на біржах

Фото: сайт компании "Укргаздобыча"
Фото: сайт компанії "Укргазвидобування"

Голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев пропонує прив'язати рентну плату за видобуток природного газу до ціни продажу на біржах.

Забезпечте стрімке зростання та масштабування компанії у 2024-му! Отримайте алгоритм дій на Business Wisdom Summit.
10 квітня управлінці Арсенал Страхування, Uklon, TERWIN, Епіцентр та інших великих компаній поділяться перевіреними бізнес-рішеннями, які сприяють розвитку бізнесу під час війни.
Забронювати участь

Відповідний законопроект №7038 щодо внесення змін до Податкового кодексу він зареєстрував у парламенті 9 лютого.

Нині базою оподаткування рентною платою при видобутку газу є вартість проданих за відповідний період обсягів палива, що обчислюється за фактичною ціною продажу. Під нею у свою чергу розуміється середня митна вартість імпортного газу в процесі його оформлення при ввезенні в Україну за відповідний період.

Гетманцев пропонує "для уникнення можливих маніпуляцій" визначати цю ціну не як митну вартість при імпорті газу в Україну, а як найбільший показник із трьох. Іншими двома такими показниками є:

- середньоарифметичне значення між цінами Bid та Ask за даними у звіті Argus European Natural Gas за відповідний період (переведене з євро/МВт·годину у гривні за тисячу кубометрів за курсом НБУ на початок наступного місяця);

- визначена Міністерством економіки середня ціна продажу за результатами електронних торгів на українських біржах.

При цьому нардеп хоче диференціювати саму ставку оподаткування видобутку газу, залежно від ціни його продажу на ринку. Сьогодні вона становить для старих свердловин глибиною до 5 км 29%, а свердловин глибше 5 км - 14%.

Автор пропонує встановити таку залежність: при глибині старої свердловини до 5 км при ціні продажу газу до 200 доларів за кубометр ставка становитиме ті ж 29%, при ціні газу 200-400 доларів/кубометр - 39%, при ціні 400-600 доларів/кубометр - 49%, при ціні 600-800 доларів/кубометр - 59%, а понад 800 доларів/кубометр - 69%.

Аналогічна залежність ренти передбачена і для старих свердловин глибиною понад 5 км – 14%, 24%, 34%, 44% та 54% при відповідних рівнях ціни продажу газу.

Для нових свердловин глибиною до 5 км ставка нині становить 12%, а для глибших - 6%. Їх також Гетманцев пропонує піднімати в такій самій залежності від ціни реалізації палива: першу встановлювати на рівні від 12% до 52%, а другу - від 6% до 46%.

Закон у разі прийняття набуде чинності з 1 квітня, крім положень про ренту на видобуток із нових свердловин, що набудуть чинності 1 січня 2023 року.

У пояснювальній записці до документа Гетманцев вказує, що нещодавнє стрімке зростання цін продажу газу не вплинуло на собівартість його видобутку.

"Так виникає екстра-маржа, на яку видобувні компанії не розраховували. Природні багатства належать народу, тому вигоду від зростання світових цін має насамперед отримувати народ через державний бюджет для встановлення соціальної справедливості", — зазначає він.

За словами автора, додаткові доходи від диференційованої рентної плати за видобуток газу дозволять владі отримати гроші на субсидування громадян та компаній, які найбільше постраждали від зростання цін на газ.

Нагадаємо, що 30 грудня 2021 року Кабінет міністрів зобов'язав продавати газ українського видобутку виробникам продуктів харчування, визнаних соціально значущими, з торговою націнкою не вищою за 1%. Більше того, уряд зобов'язав приватних газодобувників продавати на біржі до кінця квітня 2022 року 20% газу, що видобувається. Перші такі торги пільговим газом розпочалися лише 17 січня.

Рішення було прийнято у зв'язку з тим, що наприкінці грудня представники молочної та хлібної індустрії, а також птахівники попередили про можливе припинення виробництва у своїх галузях через катастрофічне для них зростання цін на газ до 60 грн за кубометр із січня. Крім того, вже в січні про критичну ситуацію в галузі через зростання цін на газ заявили представники скляної промисловості.