Опалювальний сезон. Як у регіонах вирішуватимуть проблему з опаленням шкіл та лікарень

Опалювальний сезон. Як у регіонах вирішуватимуть проблему з опаленням шкіл та лікарень

Крім населення, теплокомуненерго та ОСББ "Нафтогаз" постачатиме газ комунальним та бюджетним організаціям. З одного боку, це вирішить проблему опалення в лікарнях та школах, з іншого — збільшить навантаження на місцеві бюджети.

Перед стартом опалювального сезону регіони зіштовхнулися із проблемою опалення бюджетних установ. Першими тривогу забили в Івано-Франківську : мер міста Руслан Марцінків заявив, що тарифний меморандум, який був підписаний на початку року, не працює, ціна на ринку вища за обіцяну в кілька разів.

Пізніше занепокоїлися й у інших регіонах. Місцева влада не змогла закупити газ через ProZorro через відсутність бажаючих брати участь у торгах. І не дивно, зростання цін на газ , яке спостерігалося з початку року, перетворило участь у держзакупівлях газу на вкрай невигідне для бізнесу заняття. Як результат школи, дитячі садки та лікарні ризикують залишитися взимку без опалення, і регіони почали оголошувати надзвичайний стан.

Питання взялося вирішувати "Нафтогаз". Після новин з регіонів компанія, яка вже фактично стала міністерством газу , заявила, що готова запропонувати газ бюджетникам та релігійним організаціям за тією ж ціною, що й теплокомуненерго — 13,7 грн за кубометр без урахування транспортування та ПДВ (16,8 грн/куб.). м з транспортуванням та ПДВ). Ціна досить непогана, враховуючи, що більшість постачальників на ринку пропонує газ по 30-40 грн за кубометр. До того ж про бюджетників у підписаному 30 вересня тарифному меморандумі не йшлося.

Звичайно, залишити без опалення лікарні та школи уряд не міг, особливо у розпал чергової хвилі пандемії. Проте гарна ціна на газ для бюджетників може стати тягарем для місцевої влади. Головним чином це стосується маленьких міст, бюджети яких не такі великі, як у мегаполісів. Місцеві вже мають отримати близько 11 млрд грн бюджетних грошей, аби стримати зростання тарифів для населення. Але незрозуміло, чи самі місцеві бюджети зможуть платити за газ 16 грн за кубометр. Також відкритим залишається питання щодо процедури закупівлі: якщо місцева влада не змогла закупити газ влітку, чи встигне вона зробити це за кілька тижнів до опалювального сезону відповідно до всіх процедур публічних закупівель?

Крім того, чи вистачить "Нафтогазу" запасів газу і для населення, і для ТКЕ, і для бюджетних установ з огляду на те, що на компанію поклали чи не повну відповідальність за постачання газу для населення, а сама вона знаходиться далеко не у найкращій фінансовій формі ?

7 тисяч бюджетних установ для "Нафтогазу"

Голова правління "Нафтогазу" Юрій Вітренко заявив, що НАК розпочав договірну кампанію з бюджетними установами після того, як отримав відповідне узгодження від Кабміну.

"Ми запропонували 13,7 грн без ПДВ (16,8 — повна ціна з ПДВ та транспортуванням). Ця пропозиція відповідає ринковому на наступні 15 місяців, і це те, що ми могли зробити. Ми вважаємо, що продукт є досить зручним для клієнтів" , - сказав Вітренко.

За його словами, проблема полягала в тому, що вартість газу змінювалася щомісяця, а бюджетне фінансування розраховане на рік, і це створило не просто незручності, а критичні проблеми, коли почалося зростання цін: "На ринку була криза. З одного боку, треба купувати газ через ProZorro, а з іншого боку, постачальники відмовлялися продавати газ або не могли завершити тендерні процедури».

Він зазначив, що для вирішення зазначеної проблеми НАК зробив продукт для бюджетників на прямий запит громад. Проте для компанії цей крок створює додаткове навантаження у 7 тисяч бюджетних установ: "Ми працюємо з мільйонами побутових, але це інший процес, тому зараз налагоджуємо співпрацю з величезною кількістю бюджетних установ".

За його словами, технічних проблем у "Нафтогазу" не повинно бути: компанія встигне укласти договори протягом кількох днів. Питання у тому, як швидко зможуть зробити це бюджетні установи з огляду на законодавчі обмеження. При цьому надзвичайний стан оголошували для того, щоби дозволити бюджетним установам купувати газ у "Нафтогазу" за переговорною процедурою.

Глава "Нафтогазу" також зазначив, що компанія зможе забезпечити газом усіх під час опалювального сезону: "У нас достатньо газу для населення, ТКЕ, бюджетних та релігійних організацій. ОСББ ми також прирівняли до тепловиків та даємо їм фіксовану ціну 7,4 грн за кубометр .Всі зобов'язання забезпечені газом, який ми видобуваємо або закачуємо у підземку. Ми є відповідальними постачальниками".

Опалювальний сезон можуть винести на РНБО

За словами директора енергетичних програм Центру Разумкова Володимира Омельченка, ситуація з бюджетними установами справді складна, оскільки частина з них має фінансуватися з місцевих бюджетів, які можуть не вистачити коштів на закупівлю газу за таких цін.

"Ціна 16 грн за кубометр для багатьох непідйомна, але для промисловості вона ще вища — 35-40 грн. На мій погляд, владі потрібно буде скликати Раду національної безпеки та оборони та запросити експертів, які розроблять механізми виходу із критичної ситуації", — каже Омельченко.

За його словами, уряду потрібно проаналізувати, чи вистачить коштів у місцевих бюджетів, у яких регіонах буде найбільший дефіцит і як взагалі балансуватиме енергетичну систему, враховуючи проблеми не лише на ринку газу, а й на ринку вугілля.

"Потрібно по місяцях розписати, скільки в нас палива, чи зупинятимуться промислові об'єкти, до яких наслідків це може призвести. Назріває цілий комплекс питань, які мають вирішуватись на найвищому політичному рівні", — каже Омельченко.

При цьому він упевнений, що зрештою за опалювальний сезон заплатять платники податків. "Чим більше витрачатимуть на компенсацію вартості газу та електроенергії, тим більше платник податків буде змушений платити зі своїх податків. І навіть не так через зростання податків, як через зростання цін. Ціни зростають, більше надходжень до бюджету, і з цих коштів компенсується вартість енергоносіїв ", - каже Омельченко.

При цьому він зазначає, що при ухваленні бюджету на 2021 рік у ньому не було передбачено таких сум на проходження опалювального сезону. "Ніхто не очікував, що будуть такі високі ціни на електроенергію та газ. Можливо, почнуть різати інші витрати. Це політичне рішення, яке залежить від перших осіб держави. Ситуація може розвиватися за різними сценаріями, кожен потрібно розглядати на рівні РНБО. Зима може бути теплою , і Росія продовжить транзит газу через українську ГТС. Або відключиться російський транзит і буде холодна зима", - зазначає експерт.

У свою чергу співголова фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич зазначає, що, оголошуючи надзвичайний стан, місцева влада намагається зняти з себе відповідальність за те, що відбувається. Він вважає, що, скликаючи РНБО, не вирішити проблему фінансування дефіциту місцевих бюджетів.

"Потрібні зміни до бюджету, а зробити це можна лише через парламент. Можна використати у цій ситуації РНБО, але це незаконно. Альтернатива приймати рішення у законодавстві пошуком компенсаторів у бюджеті. Але де їх шукати?", - каже Марунич. При цьому експерт вважає, що опалювальний сезон в Україні буде профінансований із державного бюджету та бізнесу.

Стимул для економії

Із попередніми експертами не погоджується засновник консалтингової компанії EXPRO Consulting Геннадій Кобаль. За його словами, питання буде вирішено за рахунок постачання газу "Нафтогазом", тому проблема вичерпана. До того ж у попередні роки опалювальний сезон розпочинався пізніше.

"Я думаю, газу для опалення бюджетних установ вистачить. Півмільярда кубометрів на рік — це не критичні обсяги для "Нафтогазу". Навіть якщо НАК матиме проблеми з опаленням населення і ТКЕ, то це не зіграє ролі. Проблема швидше в тому, наскільки швидко бюджетники проведуть закупівлі. Їм потрібно налагодити співпрацю з "Нафтогазом" і швидко все це зробити. Час ще дозволяє, у них у запасі є два-три тижні", - каже Кобаль.

Він зазначає, що для місцевих бюджетів це висока ціна, але це все одно дешевше, ніж могло бути, якби не пропозиція "Нафтогазу".

При цьому Кобаль вважає, що для місцевої влади та установ це може стати додатковим стимулом, щоб упорядкувати котельні, провести заходи щодо енергозбереження, а також подумати над енергоефективністю.

"Постраждають ті, хто заздалегідь не подбав про утеплення та енергозбереження. Так, ціни на газ зростуть, але за рахунок енергозбереження можна скоротити обсяги споживання газу. Тобто громади за рахунок зменшення споживання зможуть платити за газ, як і в попередні роки. А можна буде просити додаткові кошти у центральних бюджетів», — каже експерт.

Степан Крока, спеціально для Delo.ua