Зелені ігри: як Кабмін звільнив главу Гарантованого покупця, щоб послабити Ріната Ахметова

Зелені ігри: як Кабмін звільнив главу Гарантованого покупця, щоб послабити Ріната Ахметова

Суботнього вечора 13 листопада Кабінет міністрів звільнив голову держпідприємства "Гарантований покупець" Костянтина Петриківця. Згідно з заявою уряду, причиною такого кадрового рішення став непрофесіоналізм топ-менеджера та збитки, які зазнала держава під час його роботи на посаді голови держпідприємства.

У Міненерго заявили, що звільнений глава "ГарПоку" свого часу продав значний обсяг електроенергії однієї з фінансово-промислових груп, через що завдав збитків державі у розмірі 500 млн. гривень.

Але Петриківець вважає інакше. За його словами, причиною звільнення стала відмова виконувати незаконні вказівки уряду . За словами топ-менеджера, напередодні звільнення "ГарПок" перерахував виробникам зеленої енергетики 19,3 млрд. гривень (які він отримав від "Укренерго"), незважаючи на вказівку притримати ці гроші. Крім того, він заявив про тиск з боку уряду та готовність надати правоохоронцям докази цього тиску.

Версію Петриківця підтримав народний депутат Олексій Гончаренко, який за сумісництвом є співголовою міжфракційного депутатського об'єднання “Чиста енергія”. У день звільнення голови "ГарПоку" нардеп у своєму телеграм-каналі заявив, що уряд зірвав виплату інвесторам у відновлювані джерела енергії за 2020 рік, а гроші, спрямовані на погашення боргу перед зеленою генерацією, заблоковані в Ощадбанку.

Вже в понеділок, 15 листопада, у "ГарПоку" (де вже влаштувалося нове керівництво, призначене Кабміном) заявили , що проблем із погашенням боргів немає, а всі отримані гроші перераховані інвесторам.

Питання експертів викликав той факт, що порушення та непрофесійність Петриківця виявилися саме під час виплати заборгованості зеленої генерації, тому мало хто вірить в офіційну версію уряду.

Delo.ua вирішило розібратися, з чим насправді пов'язане звільнення голови “ГарПоку” і до чого тут борги держави перед інвесторами у відновлювані джерела енергії.

Декілька слів про борги перед "зеленою" генерацією

Поступова відмова від використання викопного палива та перехід на відновлювані джерела енергії став головним трендом останніх років. Наприкінці 2019 року Єврокомісія ухвалила план European Green Deal ("Зелений пакт для Європи"), який передбачає досягнення нульових викидів парникових газів та нульового забруднення навколишнього середовища шляхом переходу від копалин до відновлюваних джерел енергії та сировини у всіх країнах-членах ЄС до 2050 року. .

Україна, хоч і не є частиною Євросоюзу, але також вирішила піти європейським шляхом та форсувати перехід на "зелені рейки”. Перший закон про зелені тарифи у нас ухвалили ще у 2008 році, і до 2019-го тарифи були прив'язані до євро.

Це стимулювало інвесторів вкладати в зелену генерацію, і з 2015 до 2020 року в цю сферу було інвестовано близько 5,9 млрд євро, а сама генерація зросла на 5800 МВт.

У схемі розрахунків перед зеленою генерацією ГарПок є ключовим гравцем. Це підприємство викуповує електроенергію у "зеленої" енергетики, продає її, а різниця у тарифах компенсується за рахунок тарифу на передачу "Укренерго".

Однак у 2020 році вийшло так, що держава вже не могла розраховуватись за зелену генерацію із її виробниками. Таким чином, станом на 1 серпня держава в особі "Гарантованого покупця" згенерувала перед зеленою генерацією борг у 22,4 млрд грн.

Владі довелося сідати з інвесторами за стіл переговорів, внаслідок яких було прийнято меморандум. Зелений тариф було знижено на 7,5-15%, а заборгованість реструктуризовано. Держава мала виплатити 40% цього боргу в останньому кварталі 2020 року, а решту погасити протягом 2021-го.

Відповідно до досліджень Центру Разумкова, основними зеленими енергетичними компаніями України є:

у сегменті вітрової електроенергії:

  • "ДТЕК ВІЕ" (45% ринку, власник Рінат Ахметов)
  • "Віндкрафт Україна" (30% контролює громадянин Швеції Карл Стурен)
  • "Вітряні парки України" (14%, за даними ЗМІ, контролюються депутатом Верховної Ради Максимом Єфімовим та бізнесменом Едуардом Мкртчаном)

у сегменті сонячної енергетики:

  • "ДТЕК ВІЕ" (10%)
  • Американська VR Capital (8,9%)
  • Китайська CNBM (5%).

Сектор зеленої енергетики в Україні представлено 881 об'єктом господарської діяльності, для яких встановлено зелений тариф. За даними "Укренерго", сумарна потужність ВДЕ-генерації в Україні становить 7486,5 МВт.

Останній транш, який "ГарПок" перерахував інвесторам, було отримано компанією за рахунок єврооблігацій на суму 825 млн. доларів, які "Укренерго" розмістило 3 листопада.

Робота "ГарПоку" на олігархів

Про деталі претензій Кабміну до Петриківця розповів голова комітету з енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус. За його словами, коли “ГарПоком” керував Петриківець, підприємство було учасником цінових змов.

“Компанія навмисно виставляла менші обсяги на двосторонні договори, а більші – на "ринок на добу вперед". Тобто була можливість "призначати" ціну. Але більша частина обсягів електроенергії не продавалася, а потрапляла на ринок, що балансує, на якому теплова генерація забирала цю електроенергію за 1 копійку”, — написав депутат у своєму телеграм-каналі.

Також Герус повідомив, що керівництво підприємства проводило досить сумнівні аукціони. Коли у травні був профіцитний ринок, низька ціна, ГарПок вирішив продати електроенергію на серпень. Було продано 266 910 МВт-година за середньою ціною 1193 грн.

“Але у серпні така електроенергія коштувала близько 1500 грн, тобто де-факто збитки держпідприємства становили понад 80 млн грн. Схоже, це був тестовий продаж, як відреагують правоохоронці. Адже продавати електроенергію у травні, найдешевший місяць, на серпень — це дуже дивно. І некомпетентність — це ще добре пояснення ситуації, реальність, схоже, була ще гіршою», — пише Герус.

Пізніше така комбінація була проведена у більших масштабах. Коли в липні НКРЕКУ опублікувала проект рішення про підвищення граничних цін на електроенергію (прайс-кепів) “ГарПок”, не чекаючи набрання чинності цим рішенням, терміново провів великий аукціон і продав 829,8 тисяч МВт-год на вересень-грудень за ціною 150 грн. Однак ця електроенергія на ринку коштує на 50% дорожче, тобто держпідприємство могло отримати на 600 млн. грн більше. 70% обсягів за цими низькими цінами на аукціоні купили два трейдери: “Д. Трейдинг” (ДПЕК) та “Юнайтед Енерджі” (асоційований з Ігорем Коломойським).

Таким чином, здійснюючи такі продажі, "ГарПок" втратив понад 600 млн грн лише за другу половину 2021 року. Очевидно, що це призвело до недоотримання грошей та "зеленої" генерації. Але цей "зелений" бізнес, євротарифи якого втричі вищі за європейські, жодного разу не підняв тривогу, що розпродавати електроенергію за такими цінами олігархам не можна. Натомість наприкінці року вони ("зелена генерація", - Delo.ua) прийшли з ініціативою, щоб держава підняла тарифи кінцевим споживачам ще вище. Тобто щоб всю бурхливу діяльність "ГарПоку" компенсували споживачі електроенергії. Йдеться про вимоги підняти тариф на передачу НЕК "Укренерго" ще на 40%, - заявив депутат.

У цьому Герус прямо звинувачує звільненого главу “ГарПока” у роботі олігархічні групи. Однак тут постає питання: якщо керівництво “ГарПоку” грало не на користь держави, а на користь приватного бізнесу, чому Петриківця усунули тільки зараз?

Причому тут Рінат Ахметов

Хоча нове керівництво "ГарПоку" і розрахувалося перед інвесторами у ВІЕ, гроші здобули не всі. Своїх 3,04 млрд. гривень недорахувалася компанія Ріната Ахметова "ДТЕК ВІЕ". Так, згідно з повідомленням “ГарПоку”, із раніше заморожених в "Ощадбанку" грошей 16,27 млн гривень направили "зеленій генерації", а ось залишок у розмірі 3,04 млрд гривень повернули на рахунки держпідприємства.

У самому ДТЕК на це дуже жорстко відреагували і заявили, що мають намір позиватися : “ДП “Гарантований покупець” сьогодні фактично визнав ручне втручання у розподіл європейського цільового кредиту на погашення боргів зеленим інвесторам, зокрема підприємствам “ДТЕК ВІЕ”. Штучна затримка грошей на рахунках Ощадбанку та подальший зворотний висновок грошей, які мали потрапити до компанії, має ознаки вчинення протиправних дій та зловживання службовим становищем посадовими особами держпідприємства, банку та вищих посадових осіб держави, які давали відповідні незаконні розпорядження... “ДТЕК ” вимагає від “ГарПоку”, Ощадбанку, Кабінету міністрів, а також Офісу президента забезпечити якнайшвидшу виплату заборгованості перед компанією. Подальші затримки розцінюватимуться як посилення політичного та фінансового тиску на бізнес”.

Цю заяву підтримали й у телеефірі. За словами депутата Верховної Ради Людмили Буймістер (яку раніше виключили з фракції "Слуга народу" за те, що вона не голосувала за антиолігархічний закон, і яку ЗМІ вважають емісаром Ахметова в парламенті), уряд використав 3 млрд гривень від єврооблігацій "Укренерго" не за призначенню і не погасило борг перед ДТЕК ВІЕ, через що вартість єврооблігацій знизилася на 4%, а рівень довіри інвесторів до України впав ще більше.

"Вони (уряд, — Delo.ua) вирішили шантажувати ДТЕК Ріната Ахметова, а фактично залізли в кишені до всіх громадян. Що означає падіння котирувань на єврооблігації? Це означає, що інвестори втрачають довіру до України. А втрата довіри веде до того, що кредити для України та українських компаній дорожчатимуть", - заявила Буймістер.

А за інформацією шеф-редактора видання "Бізнес-Цензор" Сергія Головньова, Петриківцю напередодні звільнення зателефонували з Банкової та дали вказівку притримати гроші ДПЕК . Проте екс-глава "ГарПоку" зробив по-своєму. Він замкнувся у кабінеті та підписав розпорядження про перерахування коштів усім, у тому числі компанії Ахметова. Мабуть, тому владі і довелося заморожувати гроші на рахунку Ощадбанку.

Цю версію підтверджують і слова Петриківця, і енергетичного експерта, який попросив не згадувати його імені. На думку джерела, версія влади абсолютно неправдоподібна, а звільнили Петриківця для того, щоб послабити вплив Ахметова на енергетичний ринок .

"Якщо він (Петриковець, — Delo.ua) щось порушив, то це спочатку треба довести. Раніше ходили чутки, що Ахметов посварився із Зеленським. Тепер виявилося, що це правда. Я думаю, Петриківця звільнили, щоб показати Ахметову, що він не всесильний", - сказав експерт.

Дивним здається те, що Банкова та головний енергетичний олігарх країни вступили в бій у такий невідповідний час. Протистояння почалося на початку опалювального сезону, коли запаси на складах теплоелектростанцій дуже низькі, а вугілля для державного “Центренерго” везе ДТЕК .

Сам конфлікт розпочався із критики влади на телеканалах Ріната Ахметова. І якщо Ахметов пояснив таку критику політикою плюралізму своїх медіа , то в Офісі президента стверджують, що причиною похолодання у відносинах стало підписання Зеленським закону про олігархи.

Таким чином, в Україні намітилося ще одне протистояння між Банковою та фінансово-промисловою групою. Відбувається це в дуже непростий для країни час і поки що протиборчі сторони намагаються співпрацювати (у частині закупівлі вугілля для держпідприємств). Однак якщо це протистояння загостриться, постраждати можуть пересічні українці, адже ціною політичних розбратів можуть стати віялові відключення електроенергії, про можливості яких Delo.ua писало раніше .

Степан Крока, спеціально для Delo.ua