Долар подорожчав через "післясвятковий ефект": що буде з курсом валют в Україні до кінця січня

Долар подорожчав через "післясвятковий ефект": що буде з курсом валют в Україні до кінця січня

Ефект відкладеного попиту в післясвятковий період та зростання цін на енергоносії будуть "тиснути" на гривню весь залишок місяця. Однак Нацбанку під силу “зрізати кути”.

Аналітики прогнозують, що курс долара найближчим часом в Україні може зрости до 28 грн/дол. При цьому Національний банк має достатні резерви валюти, щоб відстояти позиції гривні та утримати стабільний курс.

12 січня 2022 року офіційний курс долара, встановлений Національним банком, зміцнився до 27,50 грн., євро — до 31,17 грн.

Міжбанк відкрився з курсом долара на рівні 27,61/27,63 грн (купівля/продаж), євро - 31,27/31,29 грн.

В "обмінниках" 12 січня встановлено наступний курс:

долар (купівля/продаж) - 27,60/27,75 грн;

євро (купівля/продаж) - 31,15/31,34 грн.

Що тисне на курс гривні

У період новорічних та різдвяних свят активність на валютному ринку знизилася, що сформувало ефект відкладеного попиту. У перші дні 2022 року долар різко подорожчав на 20 копійок. Як пояснив керівник відділу аналітики ГК Forex Club Андрій Шевчишин у коментарі Delo.ua, це пов'язано з тим, що ринок ще не був активним, багато учасників не вийшли на міжбанк, а ті, хто вийшов, це були переважно покупці.

Зараз ринок почне нарощувати обсяги, при цьому гривня очікувано потрапляє під тиск.

"Ми очікуємо, що курс американської валюти продовжуватиме підвищуватися, і до кінця січня досягне максимальної позначки. Не виключаю, що до кінця січня курс долара може піднятися до 28 гривень. Американська валюта зміцнює свої позиції у зв'язку з посиленням енергокризи в Україні", - зазначив Андрій Шевчишин.

Експерт пояснив, що через високі ціни на газ для бізнесу підприємства почали припиняти свою роботу або збираються це зробити. Відповідно, вони перестали виробляти продукцію, що призведе до імпортозаміщення цих товарів.  

Шевчишин додав, що загалом енергетична криза продовжує негативно впливати на позиції гривні.  

"Нафтогаз" заявляв, що у разі пікових періодів навантаження на енергосистему (що пов'язано із холодами) може не вистачити 1,5 млрд кубів. Тому енерготрейдери виходитимуть на валютний ринок, щоб купити валюту для купівлі енергоносіїв (газу та вугілля), підвищуючи тим самим попит на долар", - пояснив Андрій Шевчишин.

Олег Пензін з Економічного дискусійного клубу вважає, що навіть якщо нестабільна ситуація на зовнішніх та внутрішніх енергетичних ринках посилюватиметься, то Національному банку вистачить валютних резервів, щоб утримати стабільний курс.

"Всі ці ризики повністю пом'якшить НБУ. Січень закриємо в коридорі 27,5-28 грн/дол. Але ще багато залежить від результатів переговорів Росія-США в Женеві", - зазначив Олег Пензін.

Експерт додав, що Україна буде пред'являти певний попит на енергетичне вугілля. Це періодично призводитиме до невеликих коливань курсу гривні то у бік зниження, то у бік підвищення. Але загалом ринок буде стабільним, наголосив Олег Пензін.

Що буде з курсом євро до кінця січня

Курс євро в Україні формується, виходячи із співвідношення євро-долар на міжнародних ринках. Європейська валюта буде на рівні 1,13 долара за один євро, прогнозують експерти. Тобто в Україні протягом найближчого місяця курс євро триматиметься на рівні близько 31-31,60 грн/євро.

Прогноз курсу долара на тиждень

2022 рік розпочався ослабленням позицій гривні. Така тенденція збережеться протягом цього тижня, прогнозують експерти.

"Поточний тиждень буде волатильним, оскільки багато відкладеного попиту: на ринок вийдуть покупці та продавці, які відсиджувалися в період новорічних свят. У цей час ринок пройде період волатильності на рівні 27,5 грн/дол. Після цього ринок почне нарощувати обсяги, при цьому гривня виявиться під тиском", - вважає Андрій Шевчишин.

Старший фінансовий аналітик групи ICU Тарас Котович нагадав, що на початку січня відбулося погашення гривневих облігацій на понад 10 мільярдів гривень, і з них понад 1,8 мільярда гривень було виплачено на користь нерезидентів. Це ще збільшило і гривневу ліквідність, і попит на валюту. Щоб задовольнити надмірний попит, НБУ продав 100 мільйонів доларів із резервів.

"У середу буде виплачено 170 мільйонів доларів у рахунок погашення валютних ОВДП, що може задовольнити частину потреби клієнтів банків в іноземній валюті. Але економічна активність тільки почне відновлюватися цього тижня, тому ситуативні дисбаланси на валютному ринку збережуться, призводячи до коливань курсу гривні, але загалом за підсумками тижня він залишиться неподалік рівня 27,5 грн/дол", — підсумував Тарас Котович.